Inflatie Eurozone hoogste sinds 2008

2 min. leestijd

De inflatie in de Eurozone is in oktober toegenomen tot 4,1 procent op jaarbasis, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. De Europese inflatie is daarmee op het hoogste niveau sinds juli 2008. Ook overstijgt het ruim het streefcijfer van de ECB van 2 procent.

De inflatie in Nederland komt volgens Eurostat deze maand uit op 3,8 procent; een toename van 0,8 procentpunt. Daarmee doet Nederland het beter dan de buurlanden, waar de stijging een stuk groter is.

Het statistiekbureau in Duitsland meldde op donderdag al een prijsstijging van 4,6 procent op jaarbasis. Dat is meer dan economen hadden verwacht, zelfs de grootste stijging sinds 28 jaar. Ook in België liep de inflatie op, namelijk naar 5,4 procent.

In Spanje was de stijging het spectaculairst binnen de Eurozone. Met 5,5 procent is de inflatie in Spanje op het hoogste niveau sinds september 1992.

Slapeloze nachten

De Oostenrijkse minister van Financiën, Gernot Bluemel, vertelde donderdag aan het tijdschrift Profil dat hij ‘s nachts niet slaapt vanwege de inflatie. Hij vroeg de ECB om de rente te verhogen.

De ECB houdt op dit moment de rente laag om economische groei te stimuleren. Als de inflatie uit de hand loopt moet de ECB ingrijpen en de rente verhogen. In een persconferentie op donderdag gaf ECB-voorzitter Christine Lagarde al aan dat op dit moment niet te willen doen. Ondanks dat de inflatiegolf langer duurt dan verwacht, blijft de ECB het huidige monetaire beleid voeren.

Oorzaken inflatie

De belangrijkste oorzaak van de inflatie zijn de stijgende energieprijzen; met 23,5 procent stegen de prijzen ten opzichte van een jaar geleden. Gas werd fors duurder, maar ook energie steeg de afgelopen maanden flink in prijs.

Daarnaast zorgt het tekort aan chips, personeel en grondstoffen voor inflatie, wat doorberekend wordt aan de klant. De btw-tarieven in Duitsland spelen ook een belangrijke rol. Vanwege de coronacrisis werden de tarieven tijdelijk verlaagd, maar zijn nu weer terug op het oude niveau.

De ECB verwacht dat het effect van deze factoren volgend jaar minder groot wordt. Aan de stijging van energieprijzen komt historisch gezien immers altijd weer een einde volgens de ECB. Wel blijft de ECB “scherp op de loonontwikkelingen letten”, zei Lagarde.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie