Klimaatnieuwsbrief: Industrie van buiten Europa moet nu ook betalen voor CO2-uitstoot

Ambitieuze plannen, maar deze regels zullen nooit werkelijkheid worden, werd er nog gezegd op de klimaatconferentie van Madrid in 2019. Maar om 07:00 uur vanochtend was het dan toch zo ver, de onderhandelaars kwamen naar buiten. Er is een voorlopig akkoord gesloten over de Europese CO2-grensbelasting (CBAM).

2 min. leestijd
Heavy smoke being released from smokestacks in late afternoon

De nieuwe Europese CO2-grensbelasting verplicht bedrijven van buiten de EU om te betalen voor hun CO2-uitstoot, net zoals Europese bedrijven dat al doen. “Onze markt op? Dan volgens onze klimaatregels,” vat Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) het samen. De regels gelden voor bedrijven buiten de EU die hun producten verkopen op de Europese markt.

Volgens de PvdA-fractie is dit de belangrijkste klimaatmaatregel in de Europese klimaatplannen. Mohammed Chahim, de hoofdonderhandelaar van de CO2-grensbelasting, reageert tevreden: “Dit is een wereldwijde primeur. CBAM is het enige instrument dat we hebben om de industrie wereldwijd te stimuleren groener te produceren.”

Voorlopig

Er is een voorlopig akkoord omdat het Europees Parlement en de EU-lidstaten zondag nog gaan stemmen over een ander onderdeel van deze wet. Hierbij gaat het om de regels voor het Europees emissiehandelssysteem (ETS). Dit systeem zorgt er nu al voor dat Europese fabrieken moeten betalen voor de CO2 die zij uitstoten. Maar in dit systeem zitten nog gratis rechten voor EU-bedrijven. Deze rechten moeten nu komen te vervallen omdat het anders niet eerlijk is voor de bedrijven buiten Europa die geen gratis ETS-rechten ontvangen.

Over wanneer en hoe deze rechten precies worden afgebouwd, wordt komend weekend naar verwachting een akkoord gesloten. Dan onderhandelt het Europees Parlement over de ETS-richtlijn. Daarna is het akkoord definitief.  

Wat betekent dit voor Nederland? Hoe CBAM precies werkt en wat dit betekent voor de 290 Nederlandse bedrijven die nog gratis rechten hebben, lees je in de nieuwsbrief Klimaat & Energie. Abonneren kan in één muisklik.