In september besluit over Nederlandse mestnorm

Mogen Nederlandse boeren afwijken van de Europese normen voor de uitstoot van stikstof uit dierlijke mest? Op die vraag zal de Europese Commissie naar verwachting deze maand een antwoord geven.

2 min. leestijd
Manure spreader working in field of harvested wheat

Op 15 september stemmen de Europese lidstaten tijdens het zogenaamde Nitraatcomité over het Nederlandse verzoek om te mogen afwijken van de Europese mestnormen. Dat staat in een agenda die de Europese Commissie onlangs publiceerde. Wat is die ‘derogatie’ ook alweer en waarom is dat besluit voor Nederland belangrijk?

Moeizame onderhandelingen

‘Derogatie’ wil zeggen dat de Europese Commissie een Europese lidstaat toestemming geeft om af te wijken van de norm die op Europees niveau werd vastgesteld. In het geval van de mestnormen gaat dat over de maximale hoeveelheid stikstof die bij het gebruik van dierlijke mest vrij mag komen. Dat maximum is op dit moment vastgesteld op 170 kilogram per hectare. Voor veel Nederlandse boeren is die norm te streng: om voldoende voedsel te kunnen produceren is een plafond van 170 kilogram stikstof per hectare te laag. 

Maar de Europese Commissie vindt dat Nederland, net als alle andere lidstaten van de Europese Unie, zich aan de afgesproken normen moet houden om zo bij te dragen aan het behalen van de Europese klimaat- en milieudoelstellingen. De onderhandelingen over de derogatie verliepen daarom niet gemakkelijk.

Het Nitraatcomité komt op 15 september met een advies voor de Europese Commissie: is het verlenen van derogatie aan Nederland een goed idee, of toch niet? De Europese Commissie komt daarna zelf met een definitieve beslissing. Naar verwachting zal de Commissie het definitieve besluit deze maand nog naar buiten brengen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie