Update: Uit nieuwe berichten blijkt dat ook meerdere Nederlanders zijn aangehouden bij de rellen in Brussel. Het zou gaan om 8 Nederlanders die administratief zijn aangehouden, aldus een woordvoerder van de Brusselse politie. Onder de 11 demonstraten die gerechtelijk zijn aangehouden, omdat ze projectielen vasthadden of omdat ze zichtbaar vernielingen hebben aangebracht aan de openbare weg, zit ook één Nederlander. Het zou gaan om een man met de Nederlandse nationaliteit die wordt gedagvaard wegens ‘gewapende weerspannigheid’. Wat de man precies heeft gedaan is nog niet duidelijk, wel wordt de man voor de correctionele rechtbank in België gebracht.
Brussel ontwaakt met een flinke kater. De coronabetoging waar gisteren ruim 50.000 mensen aan deelnamen, begon vreedzaam maar werd door enkele honderden relschoppers gewelddadig verstoord. Daarbij zijn 15 mensen (waaronder drie agenten) gewond geraakt en ruim 200 mensen opgepakt. Wij lopen de route langs en maken de balans op.
Internationale samenkomst
Vanuit Nederland zijn betogers ook met bussen naar Brussel gekomen. “Die kwamen aan het begin van de dag aan via de weg boven Montgomery en Merode, waar later de politie belaagd zou worden”, vertelt Eva uit Etterbeek.
De betogers zijn om verschillende redenen samengekomen: sommigen wilden hun afkeer uiten voor de coronavaccinaties bij kinderen, anderen waren dan weer de straat op tegen de coronapas.
Relschoppers
De betogers liepen van het Noordstation van Brussel naar het Jubelpark, waar enkele toespraken werden gehouden. Net na 15.00 uur riep de politie op om de betoging te beëindigen, waarna een groep relschoppers en de politie hard met elkaar in aanraking kwamen.
Vernielingen
Bij dageraad wordt de omvang van de schade, vooral aan het gebouw van de Europese dienst voor extern optreden duidelijk. Opmerkelijk, vindt ook Caroline de Gruyter, want de dienst heeft niet de bevoegdheid om corona-maatregelen te nemen.
Ook in het Jubelpark, waar de politie verschillende ‘charges’ moest uitvoeren, zijn de restanten, losse keien en stukken van protestborden, van de gewelddadige afloop nog te vinden. Toch wordt er online vooral kritiek geuit op een video waarin een drietal agenten wordt belaagd aan de uitgang van metrohalte Merode, die momenteel is afgesloten.