In de wekelijkse nieuwsbrief Brussels Peil: Het gaat door

2 min. leestijd

De toegangskaarten om aan de gesprekken om lid te mogen worden van de Europese Unie, zijn uitgedeeld. Oekraïne was blij, maar ook Bosnië en Herzegovina heeft het gevoel nu iets verder te zijn; evenals Albanië en Macedonië. De oude Unie van 27 sluit zich vanaf nu op om te praten over de eigen toekomst en hoe nu verder. Hoe gaat het met de veto’s? Klopt het dat de leiders daar van af kunnen zonder eerst het verdrag te wijzigen?

Komend najaar komt er in ieder geval een eerste bijeenkomst met alle Europese landen; lid of geen lid van de Unie. Een politieke top waar niet over de Europese wetten wordt gesproken, maar over de actuele politieke situatie; over geo-politieke onderwerpen.

Lange nachten

De klimaatministers gaan ook met elkaar in gesprek en wel vanaf maandag. Van verbrandingsmotoren tot uitstootrechten, alles komt op tafel. Extra hotels en bedden zijn geboekt. Het worden lange nachten, want de ministers moeten een standpunt hebben om met het Europees Parlement te onderhandelen over het Fit for 55 pakket van Frans Timmermans.

Nederland zal worden aangesproken over wat we met het gas uit Groningen doen. De andere lidstaten hebben begrip voor de pogingen van het kabinet om de bevolking in Groningen te ontzien, maar wijzen ook op internationale afspraken om elkaar te helpen bij gastekort. En gas dat voorradig is in de grond laten zitten is dan een lastig verhaal, zeggen ingewijden.

Verder in de nieuwsbrief Brusselse Peil een verhaal over de cijfers achter het minimumloon en de pogingen om de Green Deal af te zwakken, omdat het oorlog is in Oekraïne.

Lees de hier de hele nieuwsbrief of neem een abonnement. Het is gratis. Elke zondag in je mailbox.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie