In de nieuwsbrief Brussels Peil: (G)een doorbraak

2 min. leestijd

Brussels Peil – de wekelijkse nieuwsbrief van hoofdredacteur Bert van Slooten over geopolitieke ontwikkelingen in heel Europa – is weer uit. Deze week gemaakt door Hanna Hosman, hier te lezen.

Regeringsleiders bogen zich deze week in Brussel over de vraag: hoe krijgen we de energieprijs omlaag in Europa? Er kwam geen doorbraak, maar wel iets wat daar op lijkt. De lidstaten vragen de Europese Commissie om twee versies van een prijsplafond op gas nog wat beter uit te werken. Van tevoren was onzeker of die oproep door alle landen ondersteund kon worden, maar dat bleek uiteindelijk het geval.

China wil een stukje Hamburgse haven kopen. ‘Niet doen!’ zeggen de veiligheidsdiensten en de zes betrokken ministeries. Ook uit Europa klinkt weinig enthousiasme. Toch vindt bondskanselier Scholz het wel een goed idee. De Duitsers hebben tot eind oktober om een besluit te maken, anders mag de deal gewoon doorgaan.

Marko Bos gaat na wat wij hebben aan de onderzoeken van de rekenkamers in Den Haag en Brussel naar de EU-begroting. In het Jaarverslag van de Europese Rekenkamer staat de rechtmatigheid centraal; over de doelmatigheid en doeltreffendheid van de inzet van EU-begrotingsmiddelen worden we niet veel wijzer. Daarom is het goed dat de Algemene Rekenkamer afgelopen week een rapport over de toegevoegde waarde van EU-subsidies in Nederland heeft uitgebracht.

Dat en meer in deze editie van Brussels Peil. Nog geen vriend van de nieuwsbrief? Iedereen is welkom, aanmelden kan hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie