Ik ga op reis en neem mee: mijn QR-code

2 min. leestijd
EU Digital COVID Certificate with the QR code on the screen of a mobile phone over a surgical mask and a passport. Immunity from Covid-19. Travel without restrictions.

Je vaccinatiestatus, in plaats van je land van herkomst wordt bepalend voor eventuele reisbeperkingen op een trip naar het buitenland. Vanaf morgen, 1 februari gelden nieuwe regels uit Brussel, waardoor vooral de QR-code een centrale rol krijgt.

Europese kaart loslaten

Met de aanbeveling die op 25 januari jl. door de Europese Raad werd gepresenteerd, zie ons liveblog van die dag, stapt de Europese Unie af van de corona-kaart als voornaamste criterium voor het opleggen van reisbeperkingen. Niet de epidemiologische situatie in de regio waar een reiziger vandaan komt, maar de vaccinatiestatus van de reiziger worden vanaf bepalend voor het al dan niet opleggen van reisrestricties.

Deze kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

De aanbeveling volgt op de aanzienlijk hogere vaccinatiegraad in Europa en dient ook ter bevordering van de snelle uitrol van de QR-code. Volgens de Europese Raad hebben ook reizigers hier baat bij: het zou een stuk duidelijker zijn en ook het plannen van een reis op voorhand makkelijker maken.  

Donkerrood

Overigens wordt er wel een uitzondering gemaakt voor gebieden met een zeer hoge viruscirculatie (de donkerrode gebieden op de kaart). Bij reizigers uit die landen en regio’s wordt de herkomst wel in acht genomen bij het al dan niet opleggen van reisrestricties.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie