Ierse Paschal Donohoe mag door als Eurogroepvoorzitter

Hij gaat nog een ronde door: Paschal Donohoe blijft de voorzitter van de Eurogroep.

1 min. leestijd
Euro currency Symbol in a digital raster microstructure – 3d illustration

Zijn termijn komt bijna ten einde, en het was even spannend of hij wel aan kon blijven. Paschal Donohoe zit op zijn troon sinds 13 juli 2020 en zijn 2,5 jaar zitten er bijna op. Hij is binnenkort geen Financiënminister meer, maar minister van Overheidsuitgaven: het Ierse kabinet heeft een aantal personele wisselingen.

Geen belemmering, volgens Donohoe, om aan te blijven. De eurogroep is weliswaar een overlegorgaan van Financiënministers uit de landen die met de euro betalen, maar er hebben eerder mannen aan het roer gestaan met een andere portefeuille. Zo was oud-premier Jean-Claude Juncker tussen 2009 en 2013 voorzitter van de club, en bleef Jeroen Dijsselbloem in 2017 ook even hangen nadat hij als Financiënminister al was afgetreden.

De andere lidstaten zijn dus ook enthousiast over een tweede ronde. Financiënminister Sigrid Kaag laat in Brussel weten dat ze hecht aan “continuïteit” en Donohoe steunt. Er zou in december pas gestemd worden over de verlenging van zijn termijn, maar er hebben zich geen tegenkandidaten gemeld. Tien van de negentien eurolanden moeten vóór verlenging van de termijn zijn. Dat is Donohoe dus gelukt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie