Hoogeveen (JA21) over viering 25-jarig bestaan ECB: ‘Voor wie is dit nu bedoeld?’

2 min. leestijd

Wie van klassieke muziek houdt en het 25-jarig bestaan van de Europese Centrale Bank (ECB) wil vieren moet donderdag 31 augustus in Frankfurt zijn. De ECB verwacht zo’n 12.000 bezoekers in het Weseler Werftpark voor een klassiek muziekfestival. Het laat volgens de ECB zien dat de Europese instantie deel uitmaakt van de lokale samenleving. “Muziek, literatuur en kunst kennen geen grenzen”, zegt voorzitter van de ECB Christine Lagarde.

Kritiek

Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) trekt er in ieder geval zijn wenkbrauwen van op. “Ik ga niet klagen over verkwiste belasting”, zegt hij. “Dat vind ik flauw.” Wel vraagt hij zich oprecht af voor wie dit nu precies bedoeld is. “Gaan ze daadwerkelijk 12.000 gasten hebben? En wie komen daarop af?” vraagt Hoogeveen. “Het zou wel een uitgelezen kans zijn om de mensen eens uit te leggen hoe de torenhoge inflatie tot stand is gekomen”, grapt Hoogeveen.

Wat hem betreft, is het 25-jarig bestaan van de ECB ook niet iets om te vieren. De Europese Centrale Bank maakt beleid over de euro. Het bepaalt hoeveel er bijgedrukt wordt, leent geld uit aan commerciële banken en moet ervoor zorgen dat prijzen stabiel blijven. “Met de kennis van nu zouden we niet aan het europroject begonnen zijn”, denkt Hoogeveen. “Voor Nederland valt de euromunt te weinig positief onze kant op”.

Iets te vieren

Toch wil de ECB iets te vieren hebben. De avond start met muziek van de Frankfurt Radio Big Band en gaat door met muziek uit magische sprookjes door de Frankfurt Radio Symphony. Voor de mensen die er niet bij kunnen zijn, is het ook online te volgen.

Bekijk hier beneden hoe het er vorig jaar aan toeging: