Holland House: “Waar Nederlanders in Brussel kind aan huis zijn”

Brusselse Nieuwe is altijd op zoek naar de Nederlandse noot in het hart van Europa. Die is in Brussel niet alleen te vinden in de Europese instellingen, maar ook daaromheen. Misschien wel het zuiverste voorbeeld van een oranje gloed in Brussel is het Holland House: een ledenvereniging voor Nederlandse professionals. Een plek waar ze onder meer bij elkaar komen en vergaderingen organiseren. Voor dit zomerbezoek sprak Brusselse Nieuwe met Niels Schreuder, voorzitter van het Holland House.

4 min. leestijd

Ambassadeur van Nederland in België, Pieter Jan Kleiweg de Zwaan (links) en voorzitter van Holland House Niels Schreuder (rechts) (Foto: Willemijn Brakenhoff)

“Holland House is een pleisterplek recht tegenover het Europees Parlement, waar Nederlandse professionals kind aan huis zijn, even kunnen uitblazen, een kopje koffie kunnen drinken en wat e-mails kunnen tikken en voor wie na het werk nog wat wil drinken is er een heuse Heineken-bar” aldus Schreuder. Maar het Holland House staat voor veel meer dan dat. Brusselse Nieuwe zet het voor je op een rijtje.

Bubbel doorprikken

Naar het hart van de Europese Unie loopt een Nederlandse ader: “Na enig onderzoek bleek dat de meeste professioneel actieve Nederlanders in Brussel, linksom of rechtsom, meestal wel iets met de Europese instellingen van doen hebben,” legde Schreuder uit. Holland House biedt die Nederlanders een plek om elkaar te vinden. “Ons clubhuis dichtbij die instellingen is voor onze leden niet alleen een gezellige plek om samen te komen, maar is ook professioneel handig als ontmoetingsplek. Dat is wat we sinds 2020 hebben weten te realiseren aan het Luxemburgplein, tegenover het Europees Parlement.”

Maar waarom is dat nodig? Vertrekt men niet naar Brussel om juist met mensen van andere landen en culturen samen te werken? “Jawel, maar de gedachte is dat Nederlanders die de hele dag in de Europese bubbel leven, hier toch ook voeling kunnen houden met hun eigen volk.” 

Waar veelal professionals die om de Europese instellingen heen werken daar graag gebruik van maken, verschilt dat binnen de instellingen nogal: “Enkele Nederlandse politici in Brussel, bijvoorbeeld van het Europees Parlement, zijn lid van Holland House omdat zij de Nederlandse kiezer vertegenwoordigen. Maar ambtenaren van bijvoorbeeld de Europese Commissie of de Raad denken vaak andersom: zij vinden dat ze voor Europa werken en niet te veel met Nederland betrokken moeten zijn.”

Takenpakket

Het takenpakket van voorzitter Schreuder is breed: “Ik moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat er personeel is, dat de inkoop van etenswaren en andere middelen geregeld is, dat onze leden het juiste meubilair en de (technische) middelen hebben om hun werk te kunnen doen en dat er een evenementencommissie is die met evenementen komt zodat er in Holland House genoeg te doen is.”

Bij Holland House is er voor ieder wat wils: “We organiseren allerlei evenementen voor de Nederlandse leden in Brussel. Koningsdag en Prinsjesdag zijn daarbij de twee hoogtijdagen, maar we organiseren bijvoorbeeld ook haringparty’s, voetbalparty’s of we nodigen boekenschrijvers of andere sprekers uit. Zo proberen we vanuit Brussels oogpunt de tongen los te maken over wat er allemaal in Nederland en Europa speelt, vaak met borrelavonden waarbij de bitterballen natuurlijk niet mogen ontbreken.” 

Uit de sleur van de pandemie

Holland House ging al begin 2020 open, maar kreeg in dat jaar vanwege de pandemie niet van de grond waar het op had gerekend. Het afgelopen jaar had Schreuder zijn handen vol om dat goed te maken: “Afgelopen jaar zijn we bezig geweest om de leden weer terug te halen naar de club. Na het vele thuiswerken vanwege de pandemie, waarbij we veelal online evenementen hebben gehouden, hebben we ons de afgelopen tijd ingezet om opnieuw kleinschalige fysieke evenementen te organiseren. 

Ook na de zomer gaat dat werk door: “We hopen dat men weer vaker de aanloop maakt om naar het Holland House toe te komen, zoals we dat voor de pandemie gewend waren.” En hoe doe je dat? Door Holland House nog beter op de Brusselse kaart te zetten: “Tot nu toe kent men ons vooral door mond-tot-mondreclame, maar: na de zomervakantie willen we mensen en bedrijven ook actief gaan benaderen om het lidmaatschap van Holland House te overwegen. De boodschap daarbij is: “Als je binnenkort naar Brussel komt, word alvast lid, dan land je goed.’”

Energie en duurzaamheid

Holland House houdt zich niet per definitie bezig met Europese beleidsvorming, maar ook Schreuder heeft zo zijn visie over Europa. “Ik heb Europese Studies gestudeerd en sindsdien denk ik altijd terug aan het motto dat het Europees niveau bestaat voor zaken die grensoverschrijdend zijn,” zei hij. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de grote onderwerpen zoals milieuvervuiling, klimaatverandering of  migratiecrisis.

Maar voor Schreuder zelf springt één thema daar bovenuit: “Ik denk dat de energietransitie iets is dat je niet als land alleen kan doen. Een Europees energiebeleid en de bevoorrading van Europa met verschillende soorten energie, niet alleen uit fossiele maar ook uit duurzame bronnen, zal ook voor alle burgers de toegevoegde waarde van het Europees niveau tonen.”

Dat verklaart wellicht waarom er ook binnen Holland House wordt bijgedragen aan verduurzaming: “We hebben een vergaderzaal met een grote designtafel van VEPA. Dat is een bedrijf dat duurzaam kantoormeubilair en meubels maakt. Die tafel is gemaakt van een houten frame en een tafelblad gemaakt van gerecyclede petflessen die tijdens een schoonmaakactie zijn opgevist uit de Amsterdamse grachten.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie