Hoekstra’s voorbereiding hoorzitting gelekt: ‘Minder Europese schulden voor verduurzaming’

Als voorbereiding op zijn hoorzitting is voor Hoekstra een document gemaakt met 120 verwachte vragen, en de antwoorden die hij daarop zou kunnen geven. Wat gaat Hoekstra vertellen over vermindering van de broeikasgasuitstoot en het aangaan van Europese schulden? Hoe kan de EU mensen helpen hun huizen te verduurzamen? En hoeveel stoot Hoekstra zelf eigenlijk uit?

3 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

Over drie weken staat Hoekstra een intensieve bevraging door het Europees Parlement te wachten. Deze zogenoemde ‘hoorzitting’ moet duidelijk maken of Wopke geschikt is als nieuwe Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei. 

Zo’n hoorzitting duurt normaal gesproken ongeveer drie uur. Je kunt je dan wel voorstellen dat het Parlement heel wat vragen gaat stellen. Hoekstra heeft er dan ook belang bij goed voorbereid het gesprek in te gaan. 

Het departement Klimaat binnen de Europese Commissie heeft daarom een document opgesteld. Hierin staan voorgestelde antwoorden op wel 120 vragen die mogelijk op Hoekstra afgevuurd zullen worden. Dit document is gelekt, en in handen gekomen van Euractiv

De 2040-regel

Het document bevat bijvoorbeeld vragen over het toewerken naar 90 procent minder broeikasgasuitstoot in 2040 dan in 1990. Hoekstra heeft zich hiervoor ingezet in het afgelopen jaar als Eurocommissaris voor Klimaat. Het document stippelt antwoorden uit op vragen als ‘Waarom een doel van 90 procent?’, ‘Moeten we het doel voor 2030 niet eerst halen voordat we een nieuw doel voor 2040 het leven inroepen?’, en ‘Hoe gaat het 2040-doel verhelpen dat de EU internationaal gezien haar budget voor broeikasuitstoot al heeft overschreden?’

De voorgestelde antwoorden hebben betrekking op het belang dat bedrijven hebben bij duidelijke doelstellingen voor duurzame investeringen. Daarnaast staat het behalen van de doelen gesteld in het Klimaatakkoord van Parijs centraal. Ook krijgt Wopke het advies te benadrukken dat de EU een ambitieuze rol op zich neemt bij de aanpak van klimaatverandering.

Minder schulden

Om de klimaatdoelstellingen te halen heeft de EU een emissiehandelssysteem (ETS) opgericht. Bedrijven kunnen zo als het ware handelen in het recht om uit te stoten. Zo wordt er een prijskaartje aan het uitstoten van broeikasgassen geknoopt. 

Wat betreft het duurzamer maken van de Europese industriële sector, krijgt Hoekstra het advies te vermelden dat dit minder gefinancierd moet worden door Europese schulden aan te gaan. In plaats daarvan moeten de lidstaten een groter deel van de opbrengsten uit het emissiehandelssysteem overhandigen aan de EU. 

Sociaal Klimaatfonds

Om mensen en bedrijven die negatieve gevolgen ondervinden van dit handelssysteem te ondersteunen, heeft de EU het Sociaal Klimaatfonds opgericht. Er is 86.7 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor 2026-2032. Naar verwachting krijgt Hoekstra hier ook een paar vragen over. 

Het fonds wordt als oplossing gepresenteerd om “arme mensen de mogelijkheid te geven hun huizen te laten renoveren”. Hierbij moet er volgens het document speciale aandacht zijn voor de huurder. Als er geld vrijgemaakt wordt uit het Sociaal Klimaatfonds moet dat, naast huisbaas, ook voor de huurder iets opleveren.

Ontwijken

En hoe zit het met Hoekstra zelf? Een van de vragen in het document heeft betrekking op zijn eigen CO2-voetafdruk. In het geschetste antwoord ontwijkt hij de vraag: “Elke burger moet ernaar streven zijn of haar CO2-voetafdruk te verminderen, maar de EU gaat mensen niet op individueel niveau gaan vertellen hoe ze moeten leven”.

Het document heeft iets weg van een overhoring die je misschien nog wel kent van de middelbare school, maar Hoekstra hoeft gelukkig niet alles tot in detail op te kunnen dreunen. De antwoorden zijn een aanbeveling, maar Wopke kan hier zijn eigen draai aan geven als hij dat wil. 

Lees het hele document door op deze link te klikken