Nederland gaat meer munitie leveren aan Oekraïne

Dat vertelde minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) bij aankomst op de NAVO-bijeenkomst in Brussel.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Politie-escortes, massa’s volk en geëmotioneerde toeschouwers: af en toe leek het wel alsof Michael Jackson en niet de Oekraïense president Volodimir Zelenski vorige week Brussel bezocht. Na die momenten van bewondering en ontzag, zag Zelenski zijn kans schoon om boodschappenlijstjes uit te delen aan de Europese leiders. Premier Mark Rutte kreeg van hem het verzoek om F-16’s en extra munitie te sturen. 

Logistieke race

Voor die extra munitie zet minister van Defensie Kajsa Ollongren bij aankomst op de NAVO-bijeenkomst in Brussel het licht in elk geval al op groen. Eerder deze week hamerde de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg al op het belang daarvan: “We zitten duidelijk in een logistieke race. We moeten meer munitie, brandstof en reserveonderdelen in Oekraïne krijgen, voordat Rusland terug het initiatief op het slagveld kan nemen.”

Ook Ollongren merkt op dat het nieuwe, grootschalige offensief van Rusland nu echt van start is gegaan: “Je ziet dat de strijd intensiever wordt. Dat betekent dat onze steun aan Oekraïne ook intensiever moet worden. Tijd is daarbij van essentieel belang.” 

In totaal heeft Nederland al meer dan een miljard euro aan leveringen voor Oekraïne toegezegd. “Voor dit jaar voorzien we zelfs 2,5 miljard euro in onze begroting”, vertelt Ollongren.

“Geen nee”

Volgens Stoltenberg zullen de ministers van Defensie het vandaag ook hebben over het leveren van vliegtuigen. Maar Nederland blijft daar vooralsnog dubbelzinnig over. “We nemen het verzoek om F-16’s te sturen erg serieus. Omdat het om een complex wapensysteem gaat, moeten we dat wel eerst goed overleggen met onze partners. En dat gaat tijd kosten.” Tijdens de Europese top van vorige week zei premier Rutte nog dat Nederland in elk geval “geen nee” zegt tegen het leveren van de F-16-straaljagers.

Veel landen zijn weifelachtig over het leveren van complexe wapensystemen. Want dit zou Rusland kunnen provoceren en zo voor een escalatie kunnen zorgen. Maar dat ziet Ollongren anders: “Het leveren van wapensystemen op zichzelf is enkel een reactie op een escalatie. Het zijn de Russen die escaleren.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie