23 van de 26 kandidaat-Eurocommissarissen moesten extra informatie aanleveren om Europarlementariërs te overtuigen dat er geen belangenverstrengeling is. Dat is nodig om Eurocommissaris te kunnen worden. Wopke Hoekstra, die al Eurocommissaris is, deed het het beste deze keer. Hij gaf ‘voorbeeldig’ alle nodige gegevens door aan het Europees Parlement, aldus het comité dat zich hiermee bezig houdt. De andere kandidaten kregen extra verzoeken tot gegevens. Ondanks dat heeft het Parlement geen belangenverstrengeling kunnen vaststellen.
Financiële controle
Begin november krijgen Europarlementariërs de kans om de kandidaat-Eurocommissarissen te verhoren. Maar voor dat kan gebeuren moet een speciaal comité van Europarlementariërs naar de huishoudboekjes van de kandidaten kijken. Hebben Eurocommissarissen in spe bijvoorbeeld aandelen van Mercedes en worden ze verantwoordelijk voor transport of industrie, dan gaan de alarmbellen af en kunnen ze hun nieuwe baan misschien wel op hun buik schrijven.
Hoekstra deed het goed dus, deze keer. In 2023 nam hij de rol van Eurocommissaris namens Nederland over van Frans Timmermans. Hoekstra moest ook toen zijn financiën openbaren aan het comité en een hoorzitting doorstaan. Die hoorzitting haalde hij met een voorzichtige voldoende. In de nacht erna moest hij nog enkele kritische vragen beantwoorden waarna het Europees Parlement hem toch goedkeurde.
De achterblijvers
Niet alle kandidaten die van het Europees Parlement meer informatie aan moesten leveren, deden dat als gevraagd. Teresa Ribera, met wie Hoekstra veel gaat samenwerken op het gebied van klimaat, bijvoorbeeld. De financiële gegevens die ze aan het Europees Parlement overhandigde komen niet overeen met een andere declaratie die ze in 2023 in Spanje deed, meldt Politico. Ze zou een spaarrekening hebben van 250.000 euro en gedeeld eigenaar zijn van vier panden. Die gegevens heeft ze deze keer niet doorgegeven, omdat het hier niet verplicht is.
Wie op verzoek wel meer informatie aanleverde: de Sloveense Marta Kos. Ze zou een spaarrekening van ongeveer 1 miljoen euro hebben. Het comité wilde er meer over weten. Kos geeft aan dat zo’n half miljoen op een Zwitserse bank staat en geïnvesteerd wordt in horlogebedrijven, de voedselindustrie en gezondheidsdiensten. De rest investeert de de Sloveense kandidaat-eurocommissaris in Noord-Amerika, Europa en Zuidoost-Azië.
Hoorzittingen
Het moment suprême komt begin november. Van 4 tot 12 november vinden de hoorzittingen plaats. Hoekstra is op de 7e aan de beurt. Tijdens de hoorzittingen krijgen Europarlementariërs de kans vragen te stellen aan de kandidaten. Afhankelijk van de antwoorden bepalen de volksvertegenwoordigers dan of de kandidaten Eurocommissaris worden of niet.