Hoekstra: ‘Situatie Israël bemoeilijkt VN-klimaattop’

Het gaat zwaar worden op de VN-klimaattop (COP28). Landen die lijnrecht tegenover elkaar staan als het aankomt op het conflict tussen Israël en Hamas, moeten er rond de tafel om oplossingen te zoeken voor de opwarming van de aarde. Geen gemakkelijke opdracht, zegt Hoekstra.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

De huidige geopolitieke situatie gaat de onderhandelingen op de VN-klimaattop (COP28) in Dubai niet makkelijker maken, denkt Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra. Sterker nog, de grote verdeeldheid over de situatie in Israël gaat de gesprekken alleen maar bemoeilijken.

Eind november komen honderden landen twee weken lang bij elkaar in Dubai om afspraken te maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hoekstra, de nieuwe klimaatcommissaris van de EU, gaat er ook naartoe. Hij wil landen ervan overtuigen meer in te zetten op de productie van groene energie, geld beschikbaar te maken om opwarming van de aarde tegen te gaan en subsidies voor fossiele brandstoffen uit te faseren.

Kartrekker

De Europese Unie speelt een belangrijke rol. De EU is kartrekker. Wij willen een voorbeeld zijn voor andere landen ter wereld, benadrukte Hoekstra een maand geleden. Maar de gesprekken gaan moeilijk worden. Dat ziet hij ook in.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne hebben landen een kant moeten kiezen. Het Westen staat achter Oekraïne en levert militaire en financiële steun aan het land. Landen als Iran en China blijven bondgenoten van de Russische leider Poetin. Daar komen de gewelddadigheden rond de Gazastrook tussen Israël en Hamas nog eens bovenop. Meer dan ooit zijn de meningen verdeeld over hoe er een einde kan komen aan het geweld.

Geen menu à la carte

En dat komt de onderhandelingen over klimaat niet ten goede. Hoekstra vreest ervoor dat de onenigheid tussen de landen over de situatie in Israël de gesprekken op de klimaattop zal bemoeilijken. De onenigheid kan doorsijpelen tot de top en dat leidt er mogelijk toe dat er geen overeenkomst gesloten kan worden.

De EU zet namelijk hoog in. Hoekstra wil niet instemmen met minder controversiële voorstellen, zoals het opwekken van groene energie, als er niet ook overeenstemming bereikt wordt over belangrijkere kwesties. Denk aan de uitfasering van fossiele brandstoffen. “Het is geen menu waaruit je kan kiezen”, zegt Hoekstra. “Maar een compleet menu. Op elk onderdeel moet geleverd worden.” Dat betekent dat zware gesprekken nodig zijn tussen landen die op geopolitiek niveau lijnrecht tegenover elkaar staan.

Van gas uit Groningen tot de klimaatplannen van Eurocommissaris Wopke Hoekstra: elke vrijdag ontvang je een overzicht van de ontwikkelingen in Nederland en Brussel. Abonneer je hier.