30 jaar geleden kwam het historische Verdrag van Maastricht tot stand na een tweedaagse topconferentie. Met het verdrag stonden de lidstaten een deel van hun soevereiniteit af, kreeg het Europees Parlement meer bevoegdheden en werd met de oprichting van de Europese Monetaire Unie de eerste stap naar de invoering van de Euro gezet. Een hele mond vol, zeker voor kinderen. Daarom komt er kinderversie van het Verdrag van Maastricht.
Levend erfgoed
Mathieu Segers, hoogleraar Europese Integratie aan de Universiteit van Maastricht, duidt het belang van het verdrag in AvondGasten Europa: “Het Verdrag van Maastricht heeft van de Europese Gemeenschap, die toch vooral gericht was op de gemeenschappelijke markt, een Europese Unie gemaakt”.
Om de impact en het belang van het Verdrag van Maastricht onder de aandacht te houden, heeft het verdrag in 2018, op verzoek van de Nederlandse regering, een erfgoedlabel gekregen van de Europese Commissie.
“Nu wordt het dertigjarig bestaan van het verdrag gevierd, maar dat mag geen feest zijn van wat bobo’s”, stelt Segers. “Het moet levend erfgoed zijn omdat er cruciale zaken instaan die tot op de dag van vandaag bepalen wat we wel en niet kunnen. Het toont de mogelijkheden en onmogelijkheden van de Europese integratie”.
Kinderversie
“Er is interesse bij de jeugd in die Europese thema’s, ook bij mijn eigen kinderen”. Segers stelt dat de nieuwe generaties van nature aanvoelen dat het daar, in Brussel, gebeurt. Met dat in het achterhoofd heeft het erfgoedlabel, in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad en Studio Europa Maastricht, een ‘kinderspecial’ gemaakt van het Verdrag van Maastricht.
Dit is een bewerking van een eerder project van het erfgoedlabel, maar dan speciaal voor kinderen uit het lager en middelbaar onderwijs. De onderwijstool, die wordt uitgegeven in het Nederlands, Frans en Duits, bestaat uit twee clusters: het Verdrag van Maastricht en De Geschiedenis van Europa.