Het speelschema: Wat speelt er voor Nederland in Europa?

2 min. leestijd
Closeup view of African American teenager playing with antistress POP IT toy at home. Unrecognizable black youth using sensory plaything to relieve stress or relax indoors

Speelgoed

De Sint is het land weer uit, kerst staat voor de deur en in de tussentijd bespreekt het Europees Parlement de kwaliteit van het speelgoed. Is het wel veilig? Kloppen de etiketten en worden er geen schadelijke chemicaliën gebruikt bij de productie? Voor alle hulp-sinterklazen en kerstmannen, maar ook andere belangstellenden is het debat hier te volgen.

Batterijen

Dan batterijen. De Nederlandse Europarlementariër Toine Manders (CDA) wil dat er strenge eisen aan de productie van batterijen wordt gesteld. Dus, als in China door kinderen of via dwangarbeid van bijvoorbeeld Oeigoeren batterijen worden gemaakt, dan moet de export daarvan naar de Europese Unie worden verboden. Ook batterijen die geproduceerd zijn terwijl het milieu zwaar wordt vervuild, komen wat Manders betreft de Europese Unie niet meer in. “Daarmee maken we een einde aan oneerlijke concurrentie, want de Europese ondernemers produceren wel op een eerlijke manier.” Het Europees Parlement stemt vandaag over een rapport van Manders.

Snoeren

Ruim 70 jaar geleden werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens opgesteld. Om dat onder de aandacht te brengen, is er vandaag een panelgesprek op de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland, onze ambassade bij de Europese Unie. De ingewikkelde rechtszaken die steeds vaker worden aangespannen tegen kritische stemmen uit de publieke sector om ze zo de mond te snoeren (zogenoemde SLAPP‘s) . Alvast een tipje van de sluier: één van de sprekers is de zoon van de in 2017 geliquideerde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia. Deelnemen aan dit digitaal evenement (aanvang half acht) kan. Registreren via deze link.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie