Het speelschema: Wie speelt vandaag voor team Nederland?

2 min. leestijd
(210715) — BRUSSLES, July 15, 2021 (Xinhua) — European Commission Executive Vice-President Frans Timmermans attends a press conference on the “Carbon Border Adjustment Mechanism” in Brussels, Belgium, July 15, 2021. The European Commission on Wednesday unveiled a comprehensive roadmap for realizing the European Union’s (EU) ambitious target of reducing its net greenhouse gas emissions by at least 55 percent from 1990 levels by 2030 and to become climate-neutral by 2050. (European Union/Handout via Xinhua) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Het is groen vandaag

Klimaatcommissaris Frans Timmermans heeft het druk vandaag. Hij komt met nieuwe wetten die voorkomen uit zijn klimaatplannen: de Green Deal. Zo komt er een voorstel om de methaanuitstoot terug te dringen. Er komen plannen voor de gasmarkt en koolstofboeren, oftewel het opslaan van CO2 in de bodem via natuurlijke processen. Dat wordt allemaal bijgehouden en boeren die er aan meedoen, krijgen geld.

Ook komen er plannen over huizen die energiezuiniger moeten zijn, spoorverkeer en ideeën om vervuilend verkeer in steden terug te dringen en openbaar vervoer te stimuleren. De plannen zijn hier vanaf 15.30 te zien.

Nieuwe aanbestedingen

Iedereen heeft maar toegang tot de Europese markt. China mag opeens bussen leveren in Nederland omdat ze volgens de Europese aanbestedingsregels als beste uit de bus komen. Die regels gaan op de schop. Liesje Schreinemacher (VVD) schreef als schaduwrapporteur mee aan nieuwe plannen. Voortaan mag je als buitenlands bedrijf alleen een opdracht krijgen in de hele Europese Unie, als jouw land ook Europese bedrijven toelaat. Haasje over dus. Vandaag stemt het Europees Parlement over de voorstellen.

Rutte’s opdracht

Met welke opdracht wordt premier Rutte naar de EU-top gestuurd? Voorlopig is de premier nog van plan om de andere EU-leiders op donderdag te ontmoeten, terwijl de formatie bijna is voltooid. De Tweede Kamer wil hem niet zomaar naar Brussel laten gaan, maar heeft een flink aantal wensen. Of die allemaal in de tas met documenten voor de top (naast de boeken die hij meeneemt) terecht komen, is nog maar de vraag. Eerst stemt de Tweede Kamer over de moties. Lees hier het verlanglijstje; bij termijn kamer staan de moties. Na het vragenuur is de stemming (vanaf ongeveer 15.00 uur).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie