Het fonds komt
Het is de dag van het Klimaatfonds. Daar kunnen mensen die last krijgen van de energietransitie geld uit krijgen. Het wordt vandaag gepresenteerd in het Europees Parlement. Daarna beginnen de politieke onderhandelingen met als centraal punt: waar komt het geld terecht? Van links tot rechts zijn de politici het er over eens dat niemand mag achterblijven, maar hoe je dat doet daarover verschillen de meningen. Esther de Lange (CDA) grijpt vandaag aan om de wet deels te herschrijven zodat mensen tijdelijke inkomenssteun kunnen krijgen (via bijvoorbeeld verlaging van accijnzen en btw) en tegelijkertijd het isoleren van woningen gestimuleerd wordt. De presentatie is vanmiddag om 14.30 uur in de milieucommissie.
Wij zijn er ook nog
Weet de Tweede Kamer genoeg als het over Europa gaat? Krijgen de Kamerleden genoeg informatie en houden ministers zich wel aan de opdrachten die ze vanuit Den Haag meekrijgen als ze in Brussel onderhandelen? De Tweede Kamer gaat in gesprek met minister Hoekstra om antwoord op die vragen te krijgen. Is het allemaal goed georganiseerd? En hebben we voldoende grip op het hele proces? Verder komt ook de fundamentele vraag aan de orde of het Europees Parlement niet veel meer (of teveel) te zeggen heeft als het over Europese besluiten gaat. Het Europees Parlement onderhandelt mee over steeds meer voorstellen, waar de Tweede Kamer het voor kennisgeving moet aannemen. Vanaf 15.00 hier te volgen.
Tweede oppepprik?
Tijdens de informele bijeenkomst van ministers van Volksgezondheid vandaag in Grenoble (Frankrijk) gaat het over medische isotopen, van groot belang bij de behandeling van kanker via straling. De Nederlandse oud ambassadeur Renée Jones-Bos is door de Europese Unie benoemd als speciaal gezant. Ze heeft onderzocht hoe de lidstaten beter kunnen samenwerken en hoe het allemaal betaald kan worden.
Er hoeft maar een kleine kink in de kabel te komen bij één van de productiecentra, zoals recent in Petten en de behandeling van een groot aantal kankerpatiënten komt in gevaar. In de Europese Unie worden medische isotopen vooral in Nederland, België en Tsjechië gemaakt.
De bijeenkomst waar minister Kuipers (D66) ook aanwezig is zal verder gaan over de actuele corona situatie. Frankrijk heeft eerder als voorzitter gevraagd of de andere lidstaten een tweede boosterprik wenselijk vinden. Nederland wil voorlopig de wetenschappelijke onderzoeken afwachten en nu nog geen besluit nemen.