Het speelschema: Welke Nederlandse zaken spelen vandaag in Europa?

2 min. leestijd
Klimafolgen wegen Viehzucht und Michproduktion

Waar is Frans?

Eurocommissaris Frans Timmermans verdiept zich vandaag in koolstofvastlegging, oftewel manier waarop koolstof (CO2) aan de bodem kan worden gebonden, zodat het niet meer in de lucht zweeft. Een aantal Nederlandse boeren heeft meegewerkt aan een project om bijvoorbeeld via compost en mest CO2 vast te leggen. Vandaag presenteren ze de resultaten en overhandigen ze het rapport aan Timmermans.

De belangrijkste conclusie is dat het mogelijk is om koolstof uit de lucht te halen, maar dat het allemaal niet zo simpel is. Weersomstandigheden spelen een rol, maar ook goede definities zodat duidelijk is wat wel helpt en wat niet. Volgende week is er een grote conferentie over deze manier van boeren.

Nog meer landbouw

De landbouwcommissie in het Europees Parlement bespreekt de prijs van kunstmest. Mede door de gestegen prijs van aardgas is kunstmest fors duurder geworden. Bert-Jan Ruissen (SGP) wil dat de Europese Unie de regels verruimt zodat boeren veel meer mineraalrijke dierlijke mest kunnen gebruiken. Hij vindt dat er nu nog te veel beperkende regels zijn.

Amsterdams medicijn

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gevestigd te Amsterdam, komt vandaag op bezoek in het Europees Parlement. De algemeen directeur Emer Cooke debatteert met de politici over de nieuwste ontwikkelingen rondom de coronapandemie. Het Europese coronapaspoort, hier beter bekend als de QR-code, en de recente nieuwe varianten die van het virus zijn opgedoken komen aan de orde.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie