Het speelschema: Welke Nederlanders staan op het Europese toneel?

2 min. leestijd

Alle vergaderingen in het Europees Parlement beginnen deze week met dezelfde vraag: wat zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De politici in de verschillende commissies zullen proberen een antwoord te geven op die vraag of het nu gaat om visserij, landbouw, cultuur, mensenrechten of bitcoins, het Europees Parlement wil zo een overzicht krijgen van wat er speelt. Welke burgers, welke bedrijven geraakt worden door de sancties en de oorlog zelf.

Hete aardappel

Minister Kaag van Financiën bespreekt met haar collega’s in de Eurogroep ook de gevolgen van de oorlog. Daarnaast ligt er nog een hete aardappel op het bord van de ministers. Over twee weken wordt een zogenoemde Euro-top gehouden, niet te verwarren met de Europese top. Die Euro-top gaat over de euro en meer specifiek over de vraag hoe nu verder met de banken. Moeten de lidstaten elkaars banken steunen? Krijgen spaarders hun geld terug als het onverhoopt mis gaat? Daar moeten afspraken over worden gemaakt, maar dat ligt politiek gevoelig. In december kwamen de leiders er niet uit en werden de ministers gevraagd met voorstellen te komen. Maar of dat vandaag gaat lukken is zeer de vraag. Het staat wel op de agenda.

Verder worden afspraken gemaakt over minimale belastingen die multinationals moeten betalen. De verwachting is dat dit voorstel wordt aangenomen. Minister Kaag zal wel een voorbehoud moeten maken, omdat de Tweede Kamer gevraagd heeft om eerst met het eigen parlement te overleggen (een parlementair behandelvoorbehoud).

Ik ben Karien

Elders in Brussel komt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich voorstellen aan de Europese Commissie, zoals ondertussen al meer nieuwe Nederlandse ministers hebben gedaan. Ze maakt kennis met Eurocommissaris Nicolas Schmit, die onder andere over het minimumloon gaat. Het gesprek zal verder gaan over de gevolgen van de oorlog en dan met name de stijgende prijzen en het heikele onderwerp de export van WW-uitkeringen, waar Nederland alleen mee kan instemmen als de strenge Nederlandse controle-eisen in alle lidstaten gelden en ook worden uitgevoerd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie