Het speelschema: Wat speelt er in Europa voor Nederland?

2 min. leestijd
Maastricht, Netherlands – December 29, 2015: This friendly welcome at the gates of the main station and in all parts of the city Maastricht

De top van Maastricht

En weer is er een top van de Europese Unie in Maastricht. Het hele weekend gaat het opnieuw over de toekomst van Europa. Klein verschil met dertig jaar geleden, toen spraken 12 regeringsleiders over welke kant de Europese Unie op moest. Nu discussiëren 200 burgers in het congrescentrum MECC met elkaar over de weg die Europa moet inslaan. Er zijn veel Nederlandse politici bij uit de Haagse en Brusselse politiek en die beluisteren alle ideeën die in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa worden geopperd over de plaats van de Europese Unie in de wereld (de geopolitiek) en migratie. Vandaag is de dag van de hotemetoten, oftewel de belangrijke politici. Op zaterdag en zondag gaan de deelnemers (hopen ze) de diepte in tijdens de vele discussies die in Maastricht plaats vinden.

Straatsburg is er ook nog

Vandaag wordt de laatste hand aan de agenda voor volgende week gelegd in Straatsburg. Het is weer gewoon afreizen naar de Franse stad, ondanks het feit dat er tijdens de vorige sessie vrij veel mensen corona opliepen. Op de agenda staat in ieder geval het rapport van de speciale commissie die kanker heeft onderzocht. De conclusie is dat als de Europese Unie zich net zo inzetten om kanker te bestrijden als met corona is gedaan, de ziekte fors kan worden teruggedrongen.

Verder wordt stilgestaan bij twintig jaar euro. De baas van de Europese Centrale Bank komt de prioriteiten voor komend jaar toelichten. Het Europees Parlement houdt een debat over de rechtsstaat en de situatie aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Meer hier.

Of Berlijn

In de Duitse hoofdstad is het filmfestival Berlinale met een Nederlandse film: Knor. De film is gebaseerd op het boek Knor van Tosca Mentens, die in Roald Dahl achtige stijl het verhaal vertelt van de worstenwedstrijd van de eeuw. De film die pas tegen de zomer in de bioscoop is te zien mag meedingen naar de prijzen als lange animatiefilm. Enige nadeel je moet naar Berlijn afreizen, want de film is dus nergens anders te zien.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie