Het speelschema: Wat speelt er voor Nederland in Europa?

2 min. leestijd

Nul tarief en andere zaken

De verschillende btw-tarieven in de Europese Unie moeten beter op elkaar worden afgestemd. Staatssecretaris Hans Vijlbrief zal vandaag tijdens de Europese Raadsvergadering van ministers van Financiën het voorstel steunen van de Europese Commissie om dat voor elkaar te krijgen. Nu is het zo dat dat lidstaten soms wat creatief met de uitzonderingsregels omgaan, waardoor niet in alle landen hetzelfde btw-tarief betaald hoeft te worden. Het stelsel moet bovendien aangepast worden, om groene producten te stimuleren doordat we voor vervuilende goederen een hoger btw-tarief moeten ophoesten.

Hugo komt

Hugo de Jonge komt naar Brussel. De ministers van Volksgezondheid vergaderen vandaag over de nieuwe coronavariant, over het coronapaspoort en nieuwe regels om in de toekomst een pandemie aan te pakken. De Europese Commissie heeft namelijk een speciaal actieplan opgesteld, wat ze genoemd hebben naar de oude Griekse godin Hera van vruchtbaarheid. HERA is ook de afkorting van Health Emergency Preparedness and Response Authority. Nederland heeft problemen met de macht die deze nieuwe organisatie krijgt. Ze mogen, als het aan de Europese Commissie ligt, mondmaskers en andere beschermende kleding kopen als er een nieuwe virusuitbraak is. Maar ook medicijnen kopen, laten produceren en verdelen over de lidstaten. Kortom er gaat vrij veel macht naar HERA en daar is het kabinet niet echt gelukkig mee.

Red de boer

Volgende week wordt er gedemonstreerd door een grote groep boeren in Brussel, maar vandaag bieden verschillende boeren een petitie aan in Den Haag. Met de petitie getiteld ‘Red de boer’, willen ze aandacht vragen voor het stikstofprobleem. Want wat we ook doen, er komt altijd stikstof uit de rest van Europa binnen. De boeren Oonk en Van Lier, die al een tijdje regelmatig bij de ingang van het Kamergebouw te vinden zijn, willen dat de landbouw wordt ontzien, omdat landbouw CO2 kan opnemen, waar de industrie het alleen maar uitstoot.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie