Het speelschema: Wat is de Nederlandse opstelling in Brussel, Den Haag en Straatsburg?

2 min. leestijd

Zoom

Een speciale Zoom (zoem) over de bijen vandaag tussen de ministers van Landbouw van de Europese Unie. Minister Staghouwer belt in vanuit Den Haag. De ministers willen nieuwe afspraken maken om de bijensterfte terug te dringen. Het gaat om het zogenoemde bijenrichtsnoer. De ministers willen nieuwe acties voor hommels afspreken. Nederland zal pleiten om de sterfte van hommels te beperken tot maximaal zeven procent per jaar. Vandaag is het vooral bijpraten; besluiten worden later dit jaar genomen.

Twee toppen

Het wordt een drukte van belang in Brussel. Ruim veertig Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders en zevenentwintig Europese leiders, waaronder premier Rutte. De sirenes van de motoragenten maken overuren en grote delen van de stad zullen afgesloten zijn. Of de tweedaagse top een succes wordt is nog maar de vraag. De twee blokken verschillen over bijna alle onderwerpen van mening. Hoeveel geld moet er naar groene investeringen en wat is de bijdrage van de Europese Unie daaraan? Krijgen de Afrikaanse landen toegang tot de coronavaccins? En dan is er nog de migratie, want niet alleen komen veel migranten uit de aanwezige Afrikaanse landen op het Europese continent, veel regeringen weigeren hun burgers terug te nemen.

Maar, voor de gesprekken met de Afrikaanse Unie beginnen, bespreken de Europese leiders eerst de toestand aan de Oostgrens: Oekraïne en Rusland. De oorlog is niet, zoals de Amerikanen hadden voorspeld, uitgebroken, maar de problemen zijn ook nog niet voorbij.

En verder

Het Europees Parlement gaat het hebben over werken met gevaarlijke stoffen. En in Straatsburg is op de laatste dag van de vergaderweek ook nog een debat over wat corona doet met de jeugd.

In Den Haag worden de politici bijgepraat over het Europees Defensiefonds en is er een hoorzitting over vogelgriep. Nederland wil graag inenten, zodat de kippen niet geruimd of opgehokt hoeven te worden, maar krijgt daar in de rest van de Europese Unie niet de handen voor op elkaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie