Het speelschema: voorspel in Den Haag en Brussel

2 min. leestijd
Renew leaders meet ahead of the European Council

De Europese hoofdstad Brussel stroomt langzaam vol met politici, medewerkers, journalisten en belangstellenden voor de drie grote toppen van de komende dagen. Zo houdt de Canadese premier Justin Trudeau een speech in het Europees Parlement en presenteert de Europese Commissie energie- en voedselplannen die een rol kunnen spelen tijdens de toppen. Ook komt de Commissie met een plan om bedrijven die geraakt worden door de oorlog in Oekraïne staatssteun te geven.

Maar voor het zover is moeten de leiders weten wat ze mogen zeggen en wat niet. Hoe ver reikt hun politieke polsstok? De Tweede Kamer debatteert eerst over de gestegen energieprijzen en daarna vanaf 16.00 met premier Rutte over de Europese top en de NAVO-top. Tussen de NAVO-top, waar ook de Amerikaanse president Biden bij aanwezig is en de Europese Top, vindt ook nog een G7-bijeenkomst plaats.

Nog meer voorafjes

De eerste top die trouwens gehouden wordt is de Sociale Top. Overleg tussen de sociale partners (werkgevers en werknemers) en de Europese Commissie. Ooit ingesteld om de Europese Unie een socialer gezicht te geven. De deelnemers praten over de vergroening van de economie en werkgelegenheid en bespreken ook de oorlog in Oekraïne.

Ook het Europees Parlement bespreekt de komende toppen. De Europarlementariërs hebben de voorzitter van de Europese Commissie uitgenodigd om mee te praten. De voorzitter van het Europees Parlement zit donderdag tijdens het begin van de Europese top bij de regeringsleiders aan tafel.

Opletten

Bij zoveel nieuws zijn er altijd zaken die minder aandacht krijgen, maar wel plaats vinden. Zo is er vandaag een roaming debat in het Europees Parlement. Roam like at home heet het. Tien jaar geleden door de Europese Unie afgedwongen bij de aanbieders van mobiele telefoons, waardoor consumenten geen extra kosten hebben. Die afspraak moet verlengd worden. De verwachting is dat het Europees Parlement instemt.

En de Europese Commissie komt met nieuwe regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er is veel druk om de strenge doelstellingen die de Commissie in gedachten had los te laten, omdat alle zeilen bijgezet moeten worden om de voedselproductie op peil te houden. Nederland vindt dat vooralsnog gelegenheidsargumenten en houdt voorlopig vast aan de plannen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen fors terug te dringen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie