Het speelschema: Van rechtbank tot parlement

2 min. leestijd

Er zullen alleen maar verliezers zijn, zei de rechter vorige week al. Vandaag is de uitspraak in het kort geding tussen Volt en voormalig fractielid Nilüfer Gündoğan. Het draait om niet openbaar geworden beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van Gündoğan. Het kamerlid van Volt wilde gehoord worden in de kwestie (wat de partij weigerde) en eist een fatsoenlijk onderzoek.

Oekraïne

Ook vandaag weer veel Oekraïne in het Europees Parlement en de Tweede Kamer. Zo spreken de Haagse politici met onder andere Dick Zandee (Instituut Clingendael) en Richard Keulen (Damen Schelde Naval Shipbuilding) over een Europees Defensiefonds.

In Londen vergadert de voormalige Oost-Europabank (ERBD) over extra hulp aan Oekraïne. Nederland is één van de donoren van die bank voor wederopbouw en ontwikkeling. Waarschijnlijk krijgt het land twee miljard euro aan hulp. Ook Polen en Moldavië krijgen extra steun.

In Straatsburg komt de premier van Estland Kaja Kallas, op bezoek. Na een korte speech mogen de politici vragen stellen.

Goud

En ook een beetje een uitvloeisel van de oorlog in Oekraïne: de Gouden Visa. Vandaag is de uitslag van de stemming over deze gewilde paspoorten, vanwege het vrij reizen door heel Europa. In enkele landen zijn ze onder voorwaarden te koop. Er moet wel veel geld geïnvesteerd worden. Het Europees Parlement dreigt daar nu een streep door te halen. Sophie in’t Veld (D66) is de rapporteur en vertelt later vandaag hoe het verder moet als het parlement inderdaad de Gouden Visa onmogelijk maakt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie