Het speelschema: Team Nederland speelt in Straatsburg, Luxemburg, Den Haag en Hanoi!

2 min. leestijd
Pig leaning over the railing of his cot

Henk Staghouwer gaat in debat met de Tweede Kamer over de komende vergadering met de andere Landbouwministers (volgende week). De lage varkensprijzen komen aan de orde. Nederland wil geen aparte Europese steunmaatregelen, maar landen mogen wel individueel boeren in nood helpen.
En moet Nederland zich aansluiten bij Denemarken, dat pleit voor strenge Europese wetgeving om uitwassen bij het fokken van honden te voorkomen?

Staghouwer is verder ontstemd over Noorwegen dat de boomkorvisserij (met een sleepnet over de bodem) wil verbieden. Dat vindt hij een slecht idee en bovendien is Nederland en ook de Europese Unie niet geïnformeerd en dat vindt het kabinet eveneens een probleem.

Korten?

De blik is verder gericht op Luxemburg. Het Europees Hof doet vanochtend uitspraak over de rechtsstaat kwestie. Oftewel: mag de Europese Commissie een lidstaat korten (minder geld geven) als het zich niet aan de afgesproken democratische spelregels houdt?

Polen en Hongarije vinden het idee onrechtmatig en zijn daarom naar het Europees Hof gestapt.
Later op de dag zal Commissievoorzitter Von der Leyen in het Europees Parlement reageren.

En verder

Frans Timmermans gaat naar Vietnam om daar klimaatproblemen te bespreken.

En in Den Haag zijn maar liefst twee debatten over Europese Raden die er aan komen. Om te beginnen om 12.00 uur de Raad van Buitenlandse Zaken; daar gaat het over de Sahel, Oekraïne en het sanctiebeleid. Een paar uur later om 17.00 uur buigen de Haagse politici zich over de onderwerpen die aan de orde komen op 22 februari tijdens de Algemene Zaken Raad. Het zal daar vooral gaan over de conferentie over de Toekomst van Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie