Het Speelschema: Snel naar Brussel

2 min. leestijd
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oud-staatssecretaris Menno Snel en Eurocommissaris Frans Timmermans, Eurogroep november 2019

Menno Snel, om hem draait het vandaag bij de Europese ministers van Financiën. De afgelopen week is voor de oud-staatssecretaris van Financiën, onder andere bekend van zijn aftreden wegens de toeslagenaffaire, hard gelobbyd in Brussel om de opvolger van Klaus Regling te worden, directeur bij het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM).

Snel is niet alleen. Hij moet het opnemen tegen de Italiaan Marco Buti, de Luxemburger Pierre Gramegna en de Portugees João Leão. Gramegna stak al eerder z’n vinger op om voorzitter van de eurogroep te worden, maar werd toen verslagen. Op 23 mei beslissen de ministers van de eurogroep wie de kandidaat is om de nieuwe directeur te worden. Het ESM helpt landen die in financiële nood verkeren met leningen.

Tijdens de vergadering minister Kaag en haar Europese collega-ministers van Financiën gaat het vandaag verder over de zogeheten bankenunie. De verwachting is dat de ministers een compromis bespreken over het zogenoemde depositogarantiestelsel, de regeling die er voor zorgt dat spaarders hun geld terug krijgen als een bank failliet gaat. Het is de bedoeling dat niet alleen nationale banken dan garant staan, maar alle banken uit de eurozone. Dus Nederlandse banken schieten dan te hulp als een bank in een land als Italië of Spanje omvalt.

Stemmen over verkiezingen

Na een heftig debat op maandagavond, waarbij de ene na de andere blauwe kaart werd getoond (dan mag je een interruptie plegen) gaat het Europees Parlement vandaag stemmen over een nieuwe Europese kieswet. Het gaat over de mogelijkheid om voortaan op mensen uit andere landen te stemmen (de transnationale lijsten) en over het stemmen voor het Europees Parlement op één dag. 9 mei, de dag van Europa, wordt genoemd als vaste dag, maar ook de tegenargumenten worden besproken, want niet iedereen in Nederland wil op zondag naar de stembus (of op christelijke feestdagen).

Verder spreekt vandaag de Italiaanse premier en oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi in het Europees Parlement, dat deze week vergadert in Straatsburg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie