Het speelschema: Rutte met regeringsleiders in Parijs

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

We gaan vandaag met iets nieuws beginnen op de site. Een kleine serie met verhalen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Wat hebben de Europese Unie en de gemeenten met elkaar te maken? En hoe kan het dat in de ene gemeente volop belangstelling is, en ook geld uit Brussel, terwijl in de andere gemeente er geen haan naar kraait.

Puck Wagemaker duikt vandaag als aftrap in het Europees Comité voor de regio’s; onbekend, maar er zitten wel degelijk heel veel lokale Nederlandse bestuurders in.

Zonnekoning

In Parijs, In Versailles om precies te zijn, komen de Europese regeringsleiders met premier Rutte bij elkaar; een top van de man die de nieuwe zonnekoning (president Macron) wordt genoemd moet tenslotte een beetje grandeur uitstralen.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om over het economisch herstel na de corona pandemie te praten; over begrotingsregels en de nieuwe klimaatvriendelijke economie. Maar de oorlog zorgt voor een agenda waarin nieuwe sancties, defensiesamenwerking en balanceren op een dun koord, zodat een grootschalige oorlog wordt voorkomen, centraal zal staan. De top begint aan het einde van de middag en duurt tot en met morgen. De hele dag zullen politici uit Oekraïne via videoschermen in Parijs virtueel aanwezig zijn. Zo spreken de burgemeester van Kiev Vitali Klitschko, oud president Petro Poroshenko en oud premier Yulia Tymoshenko de christendemocraten toe die voorafgaand aan de top een bijeenkomst houden. Namens het Nederlandse CDA is Esther de Lange in de zaal.

Kaag in Den Haag

In de Tweede Kamer is vandaag minister Kaag wél aanwezig. Ze heeft geen afspraken elders, zoals dinsdag toen ze een grote Europa lezing gaf in Maastricht en daardoor niet bij het debat over de koopkracht kon zijn. Vandaag gaat het over de Eurogroep van komende week. Ook hier sancties vanwege de oorlog in Oekraïne en nieuwe begrotingsregels op het menu.

Frans Timmermans (PvdA) het boegbeeld van de sociaaldemocraten is dan weer in Maastricht. Hij begint aan enkele dagen campagne voeren in Nederland. Op vrijdag trekt hij naar Friesland.

En tot slot in Den Haag is een delegatie uit het parlement van Litouwen aanwezig om te praten met de Tweede Kamer. Onderwerp van gesprek natuurlijk de oorlog in Oekraïne

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie