Het speelschema: sancties en open deuren

2 min. leestijd
A pedestrian wearing a protective face mask walk in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium on July 1st, 2021

De inspanningen van Stef Blok, als sanctie-coördinator, ten spijt, we blijken niet in staat de bezittingen van Russische oligarchen te bevriezen in Europa. Dat staat in het rapport van onder meer Europarlementariër Paul Tang (PvdA) over de nieuwe anti-witwasrichtlijn dat vandaag wordt gepresenteerd. Daarin wordt beschreven wie precies wat bezit en welke sancties wél effectief zijn.

UPDATE: De presentatie van dit rapport is uitgesteld

Over de precieze uitwerking van het zesde Europese sanctiepakket tegen Rusland, inclusief een streep door Russische olie tegen het eind van het jaar, dat eerder deze week werd afgekondigd, wordt vandaag vergaderd door de Europese permanente vertegenwoordigers, de 27 ambassadeurs bij de Europese Unie namens de lidstaten, in zogeheten Coreper-verband, voorgezeten door de Fransen.

Open deur

Alvast voor de weekend planning: op zaterdag 7 mei gooien de Europese instellingen hun deuren open voor het publiek. Zowel in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel, waar de Europese Raad (de lidstaten) vergadert, als in het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie en in het Europees Parlement worden tal van activiteiten georganiseerd. Maandag aanstaande is het Dag van Europa en dat wordt onder meer gevierd door iedereen in staat stellen een kijkje te gaan nemen, ter plaatse en online. Het Europees Parlement verwelkomt burgers ook nog in Luxemburg (9 mei) en Straatsburg (15 mei).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie