Het speelschema op Europa-dag

2 min. leestijd

Het is vandaag Europadag; niet alleen in Rusland wordt de overwinning op Nazi-Duitsland gevierd. 9 mei is sinds 1985 de dag waarop de landen van de Europese Unie stil staan bij de speech waarin Robert Schuman, de Franse minister van Buitenlandse Zaken ooit in 1950 een nauwere samenwerking tussen de landen op het continent bepleitte om nieuwe oorlogen te voorkomen. En dus zijn er vandaag ook in de Europese Unie tal van activiteiten. Zaterdag mochten de inwoners van Brussel al binnenkijken bij de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement. Vandaag opent het Europees Parlement in Luxemburg de deuren (ook daar is een vestiging) en later deze maand gaan de deuren in Straatsburg ook voor het publiek open.

Hoogtepunt gaat wellicht de toespraak van de Franse president Macron in het Europees Parlement in Straatsburg worden. Hij reist daarna voor zijn eerste buitenlandse bezoek -in zijn tweede termijn als president- af naar Berlijn. Ook in Nederland zijn er verschillende activiteiten. Zo houdt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, net als Sigrid Kaag enkele weken geleden, een Europa toespraak in Maastricht.

In Utrecht komen de gemeenten bij elkaar voor een studiedag. De Balie heeft om 14.00 de film Maidan, waarna er de hele middag en avond debatten zijn. In de Tolhuistuin nemen schrijver en Rusland deskundige Jelle Brandt Corstius, Kati Piri (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks), Mohammed Chahim (PvdA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) elkaar de maat. En de kerken houden eveneens een avond over Europa, waar Frans Timmermans via het scherm het woord neemt.

Is er niks anders?

Jawel, maar niet veel. VVD-fractievoorzitter Malik Azmani bezoekt het Internationaal Gerechtshof (IGH) in het Vredespaleis in Den Haag. Hij heeft ook nog een gesprek met het team van de Openbare aanklager van het Internationale Strafhof (ICC).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie