Het speelschema: Nederlandse nieuwigheid in Straatsburg

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Ruim twee jaar nadat een club jonge politici in een zaaltje in Straatsburg aan het brainstormen was hoe het debat in het Europees Parlement leuker zou kunnen worden, is het zo ver. Initiatiefnemer Lara Wolters (PvdA) noemde het destijds ‘zooien’. Ze wilde meer interactie; geen voorgelezen speeches, geen toespraken die het vooral goed doen op Facebook, maar echt politiek debat. Een interruptiemicrofoon, het ondervragen van politici, Eurocommissarissen onderbreken om een politiek punt bloot te leggen. Toenmalig voorzitter Sassoli hoorde het welwillend aan en beloofde z’n best te doen en vandaag is het zo ver. Het eerste Europese vragenuurtje. Een van de eerste vragen wordt trouwens gesteld door Mohammed Chahim (PvdA); onderwerp Fit for 55, oftewel de klimaatplannen.

Kinderen

Het Europees Parlement debatteert over de opvang van met name Oekraïense kinderen en minderjarige vluchtelingen in Europa. Wat moet er nog geregeld worden? En hoe kan de Europese Unie helpen om hen uit de handen van mensensmokkelaars en andere ongure types te houden?

In de Tweede Kamer worden de Kamerleden bijgepraat over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland, de rol van de gemeenten, het tekort aan opvangplekken en de Europese regelingen en eveneens de situatie van de kinderen en minderjarige vluchtelingen. Hier te volgen.

Polen en Esten liggen dwars

Natuurlijk staat de oorlog in Oekraïne ook op de agenda van de ministers van Financiën vandaag in Luxemburg. Ze vergaderen vandaag met z’n allen, dus ook de landen die geen euro hebben. Namens Nederland is staatssecretaris Van Rij aanwezig. Verder gaan ze het hebben over het voorstel dat grote multinationals altijd – overal in de wereld – minimaal 15 procent belasting betalen.

Polen en Estland liggen dwars. Maar ook Hongarije, Zweden, Malta, Slovenië en Tsjechië hebben twijfels. Er wordt gevreesd dat straks alleen de Europese Unie de regels invoert en dat multinationals in de Verenigde Staten de dans (om belasting te betalen) ontspringen. Staatssecretaris Van Rij heeft al laten weten de maatregel alleen in Nederland in te voeren als alle andere Europese Unie landen dat ook doen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie