Het speelschema: Nederlandse inbreng van Arles tot Brussel

3 min. leestijd

Staatssecretaris Van der Burg van Justitie bezoekt de eerste Schengenraad. Het is nog geen officiële bijeenkomst, maar de Fransen willen vast laten zien hoe zo’n bijeenkomst naar voorbeeld van de Eurogroep gaat. De bedoeling van dit nieuwe overleg is om met landen die de afspraken uit het Schengen-verdrag over vrij verkeer van goederen en personen en het bewaken van de buitengrens hebben ondertekend apart te gaan vergaderen. De Schengenraad bestaat uit 26 landen, met een paar landen van buiten de Europese Unie, zoals Noorwegen. Sommige EU-landen, zoals Bulgarije doen niet mee.

Belangrijkste onderwerp, behalve de werkwijze, is hoe Schengenlanden elkaar kunnen controleren of het allemaal goed gaat met het vrij verkeer van reizen. Mogen speciale commissies onaangekondigde controles uitvoeren of moet alles eerst netjes worden aangemeld? Van Nederland mag het, maar niet alle Schengenlanden denken er zo over.

Verder bespreekt Vander Burg met zijn collega’s, zodra de 27 EU-lidstaten weer in een gewone Justitieraad bijeen zijn, de voortgang van het migratiepact en de vluchtelingenstroom die op gang komt uit Oekraïne. Tijdens de lunch gaat het over drugscriminaliteit en schuiven de ministers van Binnenlandse Zaken uit een groot aantal Latijns Amerikaanse landen aan, om mee te praten.

Van Goghland

In Arles, het land waar Vincent Van Gogh een productieve periode had, komen de ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar. Wopke Hoekstra laat verstek gaan en wordt vervangen door de directeur Europese Zaken Anita van den Ende. Er wordt gesproken over, wat heet, taalkundige diversiteit bij de Europese instellingen. Voorzitter Frankrijk wil een halt toe roepen aan het Europese Engels dat tijdens steeds meer vergaderingen wordt gesproken. Omdat ze niet alleen kunnen zeggen dat de Franse taal ook best belangrijk is, vraagt Frankrijk aandacht voor alle minderheidstalen. Verder gaat het over de rechtsstaat en de conferentie over de toekomst van Europa.

Energiebesparing

In Brussel debatteren verschillende commissies in het Europees Parlement over energiebesparing. Van huizen isoleren tot minder datacentra in de polder. De centrale vraag is hoe kunnen de Europese Unie en alle lidstaten de doelstellingen van de klimaatplannen, om de komende jaren fors minder energie te gebruiken, realiseren.

De architect van die klimaatplannen, de Green Deal geheten, Eurocommissaris Frans Timmermans, spreekt burgemeesters en regiobestuurders toe bij de opening van een grote bijeenkomst van het Europese Comité van de Regio’s. Het thema is: Steden en regio’s spelen een grote rol in de Europese Unie en hoe te reageren op de crisis. Meer informatie over het programma is hier te vinden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie