Het speelschema: Nederlanders Europees aan de bal in Luxemburg, Den Haag en Helsinki

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Minister Hoekstra kon overnachten in Luxemburg, want vandaag is de Raad Algemene Zaken. Op de agenda onder andere de vraag: Hoe staat het met de rechtsstaat? Alle landen zijn beoordeeld, ook Nederland. Zo moet ons land beter regelen wat bewindspersonen na hun politieke loopbaan wel en niet mogen; er is kritiek op de toeslagenaffaire en er waren kanttekeningen over de geringe omvang van de rechtsbijstand. Dat laatste is in het regeerakkoord gerepareerd. Maar de discussie zal vooral over Hongarije en Polen gaan is de verwachting.

Verder op de agenda de Europese kieslijsten. Dat is meer een bijpraatsessie, omdat er nog een aantal stappen door het Europees Parlement en de Europese Commissie gezet moeten worden, voordat de ministers een standpunt kunnen innemen.

Geen lid

In Nederland wordt er vandaag in de Tweede Kamer gesproken over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Een deel van de politiek vindt de toezeggingen die Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie heeft gedaan, veel te voorbarig. De Tweede Kamer wil dat alles volgens de regels verloopt en eist vandaag tijdens het vragenuurtje die garantie van premier Rutte.

Ollongren

Gisteren was minister van Defensie Kasja Ollongren in Estland en Letland, vandaag is ze op bezoek in Finland (Helsinki) en Denemarken. Ze spreekt onder andere de Finse minister van Defensie. In het land is een discussie gaande of Finland nu wel of niet lid moet worden van de NAVO. Van oudsher is Finland neutraal, maar sinds de oorlog in Oekraïne neemt de roep toe om toch lid van de NAVO te worden.

Verder bezoekt de minister het marineschip Zr. Ms. De Zeven Provinciën, dat begin maart naar Noorwegen voer om zich aan te sluiten bij de zogenoemde Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie