Het speelschema: Nederlanders actief in Brussel, Zweden en Den Haag

2 min. leestijd

Hij wordt het oliemannetje van de Eurocommissaris genoemd. Diederik Samsom, de kabinetschef van Frans Timmermans, is regelmatig in het Brusselse circuit van lezingen, lunchbijeenkomsten en studiemiddagen. Vandaag spreekt hij bij het Bruegel instituut over hoe de Europese Unie voortaan zonder gas uit Rusland kan. Hier te volgen.

Timmermans zelf vertrekt vandaag naar Zweden voor een meerdaags werkbezoek. Vanavond beantwoordt hij de Zweedse vragen over de klimaatplannen. Hier te volgen.

Crypto

De politiek worstelt met de cryptomunten. De normale transacties van bitcoins en andere munten zijn al ondoorzichtig, maar het wordt helemaal ingewikkeld als het om anonieme transacties gaat. In toenemende mate worden cryptomunten gebruikt om geld wit te wassen en zaken te financieren, zoals terrorisme, die het daglicht niet kunnen verdragen. Het Europees Parlement praat vandaag over een wetsvoorstel om dit aan banden te leggen. Paul Tang (PvdA) wil dat de wet strenger wordt en zal vandaag het debat aangaan.

Munten

Ook in de Tweede Kamer komen nieuwe munten aan bod. De Kamerleden bereiden de vergadering van de Eurogroep (volgende week) voor. Het gaat over de digitale euro, inflatie (hoger dan verwacht) en de huizenprijzen, die volgens de Europese Commissie te hoog zijn. Verder zal met minister Kaag het sanctiepakket tegen Rusland en de mogelijkheden die Nederland heeft om zelf wat te doen aan de zogenoemde trustkantoren, worden besproken. Volg het hier vanaf 10.30 uur.

Kijktip op de livestream van de Tweede Kamer, want om 10.15 uur al spreekt de Oekraïense president Zelensky de Tweede Kamer toe, hier te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie