Het speelschema: Nederland – Duitsland in Brussel en Rutte in Madrid

2 min. leestijd
European Commission Vice-President Frans Timmermans and Egyptian Minister of International Cooperation Rania Al-Mashat visit the mega Project of Maspiro Metro station in Cairo on October 5, 2021.

Hoe komt het dat ondanks vele miljoenen euro’s steun vanuit Brussel de rechtsstaat in de landen die lid willen worden van de Europese Unie nog steeds niet op orde is? De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten en hoort vandaag twee onderzoekers van de Europese Rekenkamer, die hebben namelijk recent een kritisch rapport geschreven over de onderhandelingen met de Balkanlanden die in de wachtrij staan voor het lidmaatschap van de EU. De technische briefing, zo heet het debat, is hier te volgen.

Vrouwen startschot

De formele onderhandelingen over de nieuwe Europese wet waarin wordt geregeld dat vrouwen meer topposities in het bedrijfsleven krijgen, beginnen vandaag. Namens het Europees Parlement is Lara Wolters (PvdA) de hoofdonderhandelaar. Ze wil haast maken, nadat de wetsvoorstellen tien jaar lang zijn tegengehouden door onder meer Duitsland en Nederland.

Waar is Frans?

De Nederlandse Eurocommissaris spreekt vandaag met de top van het Duitse bedrijfsleven. Een Nederland – Duitsland in Brussel. Siegfried Russwurm en Joachim Lang zijn voorzitter en directeur-generaal van de Federatie van Duitse Industrieën (BDI). En de Duitse industrie maakt zich zorgen. Ze vrezen te veel daadkracht vanuit Brussel. “Geen overhaaste reacties, waar we de gevolgen niet van kennen”, is hun boodschap.

De Europese Unie is volgens de BDI niet voorbereid op een energie embargo. “Bij een gebrek aan energie dreigen de fabrieken stil te vallen met alle gevolgen van dien.” Bovendien zullen ze aan Timmermans uitleggen dat het Europese gasnetwerk niet zonder Russisch gas kan, omdat gas wel van Tsjechië naar Duitsland en Nederland kan stromen, maar andersom nog niet.

Verder zullen ze aan Timmermans vragen om snel alle belemmeringen uit de weg te ruimen die er voor zorgen dat het aanvragen van vergunningen nu soms jaren in beslag neemt, terwijl juist nu haast is geboden.

Spaanse zon

Minister-president Rutte is onderweg naar Madrid voor een bezoek aan minister-president Sánchez van Spanje, een audiëntie bij Koning Felipe VI en een toespraak bij de Fundación Carlos de Amberes in het Prado Museum. Premier Sánchez is daarbij ook aanwezig. In de lezing gaat Rutte in op de bilaterale relatie tussen Spanje en Nederland en op het belang van eensgezinde samenwerking in de EU en de NAVO.  
 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie