Het speelschema: Frans is in Polen, Sigrid in Ierland

2 min. leestijd
ENVI Committee – Exchange of views with Executive Vice-President Frans Timmermans, as part of the structured dialogue

Eurocommissaris Frans Timmermans is samen met de burgemeester van Breda, Paul Depla, in Wroclaw (Polen). Timmermans bezoekt een aantal bedrijven die zich met klimaattechnologie bezig houden en een middelbare school. Wroclaw dat een zusterstad is van Breda vangt momenteel veel Oekraïense vluchtelingen op. Op de school zijn ook een aantal leerlingen van het Onze Lieve Vrouwelyceum uit Breda aanwezig. Het gesprek zal gaan over de oorlog, voedsel, onderwijs en klimaat.

Zelensky bij de liberalen

In Dublin komen de Europese liberalen bij elkaar voor hun congres, eerder deze week hadden we in Nederland al het congres van de christendemocraten. Minister Sigrid Kaag zal aan een aantal discussies meedoen. Maar de grote belangstelling gaat uit naar leden van de partij van de OekraInse president Zelensky. Zijn partij zal, net als twee andere liberale partijen uit Oekraïne, worden toegelaten tot de Europese liberale partij ALDE. Bij ALDE, dat met de VVD, D66 en met de beweging En Marche van de Franse president Macron in de Renew-fractie in het Europees Parlement zit, worden de komende dagen nieuwe bestuursleden gekozen.

Jonge boeren

En dan komen de jonge boeren, verenigd in het NAJK, vandaag met een actieplan. Het is een noodkreet waarin ze Brussel vragen om te helpen. Ze hebben moeite om aan alle regels van de Green Deal te voldoen en willen op enkele punten andere regels. Ze overhandigen het rapport vandaag in Ophemert aan Peter van Dalen (ChristenUnie): “We vragen veel van de toekomstige generatie boeren. Vanwege de Europese klimaatdoelstellingen krijgen ze met steeds meer en steeds strengere regels te maken. Ik waardeer het daarom enorm dat de jongeren nu zelf het initiatief hebben genomen om een actieplan te schrijven, waarin ze uitleggen hoe ze denken de ambities van de Green Deal te kunnen realiseren.” Een van de voorstellen is dat als de regels voor het produceren van voedsel in de Europese Unie strenger worden, er geen voedsel kan worden geimporteerd dat niet aan die strenge regels voldoet. Geen oneerlijke concurrentie, aldus de jonge boeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie