Het speelschema: Europa in de Kamer, vers uit Bulgarije en in Brussel

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Minister Rob Jetten komt naar de Tweede Kamer om te praten over waterstof. De hoop en verwachting is dat waterstof een grote rol gaat spelen in de toekomst. Zowel in de industrie, het transport als voor huishoudens. Maar voor het produceren van waterstof is veel stroom nodig en dus veel zon-, en windenergie. Jetten bespreekt vandaag niet alleen het Nationaal Waterstof Programma, maar ook de Europese plannen en ambities.

De waterstofproductie moet in 2030 voor tenminste de helft bestaan uit ‘groene’ waterstof, zo staat te lezen in het fit for 55 plan van de Europese Commissie. Groene waterstof wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals wind en de zon. Het fit for 55-pakket heeft dus gevolgen voor de Nederlandse waterstofketen en de uitvoering hiervan. Meer info en een livestream zijn hier te vinden.

Bulgarije

De Europarlementariërs die deze week op bezoek zijn geweest in Bulgarije komen vandaag met hun eerste bevindingen naar buiten; onder hen de Nederlandse politicus Sophie in ‘t Veld (D66). De delegatie heeft met onderzoeksjournalisten, ambtenaren en de openbare aanklager gesproken over corruptie in het land met EU geld. Op dit moment loopt een onderzoek tegen voormalig premier Borissov wegens vermeende corruptie.

Ook de delegatie van Europese politici die op bezoek zijn geweest in Latijns Amerika geven vandaag een persconferentie. Hier te volgen.

Topdiplomaten

In Brussel schuift de Nederlandse ambassadeur bij de Europese Unie, Robert de Groot, vanochtend vroeg aan bij zijn collega’s voor het zogeheten Coreper overleg. De topdiplomaten bespreken eerst wat er gisteren en eergisteren is afgesproken door de ministers van Buitenlandse Zaken. Daarna stellen ze een mandaat vast voor de onderhandelingen met het Europees Parlement over de zogenoemde groene obligaties (green bonds). Vervolgens bespreken ze hoe het verder moet met de Oekraïense munt, hoeveel mag je omwisselen en wie garant staat. En dan zijn er nog een groot aantal wat ze noemen non-discussies, oftewel hamerstukken. De hele agenda is hier te lezen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie