Het speelschema: Een koninklijk begin

2 min. leestijd

Een dag met een koninklijk tintje. Minister Hoekstra is in Oostenrijk bij het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan het land. Het bezoek staat in het teken van duurzame mobiliteit. zo bezoekt het koninklijk paar op dinsdag een speciale woonwijk (Sonnwendviertel) die gericht is op het toekomstbestendig bouwen. Ze reizen per tram terug, bezoeken een traditioneel koffiehuis en luisteren naar een concert.

Op woensdag spreken ze met de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler over waterstof, batterijtechnologie en nieuwe mogelijkheden voor schoon openbaar vervoer. 

Minister is eerst in Luxemburg

De Oostenrijkse klimaatminister is vandaag en morgen eerst in Luxemburg, samen met haar collega Rob Jetten. Het belangrijkste agendapunt is het formuleren van een standpunt over de Europese klimaatwetten: Het ”Fit for 55”-pakket. Belangrijk geschilpunt vormt het verbieden van de verbrandingsmotor in 2035. Het verzet komt uit onder andere Italië dat het liefst pas in 2040 definitief afscheid neemt van de motor. Het compromis waarover gesproken gaat worden is: de productie van de verbrandingsmotor grotendeels verbieden in 2035 (voor 90 procent) en in 2040 pas helemaal verbieden. Opvallend is dat Duitsland op voorhand het initiatief van Italië niet steunt. Een brief met alle bezwaren werd namelijk wel ondertekend door Bulgarije, Portugal, Roemenië en Slowakije, maar niet door Duitsland.

In Duitsland zit de pijn niet bij de auto-industrie, maar bij de toeleverende industrie; dus fabrikanten van onderdelen voor de motor. De verwachting is dat de gesprekken lang gaan duren. In de stad Luxemburg en omgeving zijn de hotelkamers in ieder geval volgeboekt.

Nog meer klimaat

En wel in het Europees Parlement. De Transportcommissie (TRAN) stemt over nieuwe regels om het gebruik van duurzame brandstoffen in de luchtvaart te verhogen. Het gaat over synthetische brandstoffen, gebruikte kookolie en waterstof. Luchtvaartmaatschappijen en Europese vliegvelden moeten de uitstoot van de luchtvaart verminderen om te zorgen dat de EU klimaatneutraal is in 2050. Allemaal hier te volgen.

En Frans Timmermans spreekt met Agnes Mulder (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Raoul Boucke (D66), Laurens Dassen (Volt) en Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie). De Kamerleden brengen een werkbezoek aan Brussel.

Verder wordt in het Europees Parlement gesproken over de migratie en hoe Griekenland daarmee omgaat. De Griekse minister voor Migratie en Asiel Notis Mitarachi komt tekst en uitleg geven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie