Het speelschema: een Europese vlag in Den Haag

2 min. leestijd
(Bron foto: Peter Hilz / HH)

Vandaag staat in het teken van beschermen en bestraffen. Na het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof zal het Europees Parlement vandaag namelijk nogmaals oproepen om de abortusrechten in de Europese Unie te beschermen. Daarnaast wordt er een eindstemming gehouden over de Digital Services Act (DSA) en de Digitale Markets Act (DMA), die digitaal Europa een stuk veiliger moeten maken. Digitale bedrijven moeten gebruikers bijvoorbeeld beschermen tegen illegale inhoud, anders kunnen ze fikse boetes verwachten.

Vlag

In Den Haag wappert binnenkort de Europese vlag naast de Nederlandse driekleur in de Eerste Kamer. Dat laat Annelien Bredenoord, fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer, op Twitter weten.

In de Tweede Kamer buigen ze dan weer het hoofd over het versneld aanschaffen van defensiemateriaal. Niet onbelangrijk, nu de Europese Unie de defensie capaciteiten in Europa wil opschroeven en harmoniseren, dus beter op elkaar afstemmen.

Rutte en Rama

Onze premier ontvangt zijn Albanese collega Edi Rama op het ministerie van Algemene Zaken. Ze zullen in gesprek gaan over de samenwerking tussen Nederland en Albanië, de oorlog in Oekraïne en wellicht ook over een iets gevoeliger onderwerp: de Europese toetredingsgesprekken met de Westelijke Balkan. Onlangs hadden Albanië, Servië en Noord-Macedonië zich bijna afgemeld voor de Europese Top in Brussel omdat ze weinig toekomstperspectief krijgen op EU-lidmaatschap ten opzichte van landen zoals Oekraïne. Daarnaast was er onvrede over de harde houding van Bulgarije. Dat land blokkeerde de toetredingsgesprekken van Noord-Macedonië omwille van onderlinge geschillen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie