Het speelschema: Den Haag bereidt zich voor op Europese wedstrijden

2 min. leestijd

Landbouwminister Henk Staghouwer moet in Den Haag aan de Tweede Kamer uitleggen waarom hij denkt dat Nederland niet hard getroffen wordt door de gestegen voedselprijzen. “De Europese en Nederlandse voedselvoorziening is weerbaar en ik zal mij in Brussel blijven inzetten om de effecten op de landbouwmarkten zoveel mogelijk te beperken”, zo tweette hij enkele dagen geleden. De graanprijzen zijn de afgelopen dagen fors gestegen en de verwachting is dat de voedselprijzen in de winkel zullen volgen.

Staghouwer zal de Tweede Kamer ook moeten bijpraten over de nitraatrichtlijn: mogen Nederlandse boeren de komende tijd nog mest uitrijden? Later deze week vergadert het Europese nitraat comité over het Nederlandse verzoek om ook dit jaar de regels niet al te strak te hanteren (derogatie genoemd). De besprekingen zijn geheim, maar de Tweede Kamer wil graag weten waar de Nederlandse boeren aan toe zijn. De vergadering begint om 17.30 uur.

Defensie

Ook minister Kasja Ollongren moet in de Tweede Kamer uitleggen wat ze volgende week in Brussel gaat doen. Dan is er namelijk een overleg, samen met de ministers van Buitenlandse Zaken over het Defensiebeleid van de Europese Unie. Hoe moet het verder na de oorlog, op welke terreinen kunnen de landen samenwerken en wat is de rol die de NAVO speelt. Het overleg is hier te volgen vanaf 16.30 uur.

Vrouwen aan de top

Nadat de Europese ministers gisteren hebben ingestemd met een regeling om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen, pakt het Europees Parlement vandaag meteen door. Verschillende commissies vergaderen en stemmen vandaag, zodat er snel een standpunt komt van het Europees Parlement, waarna de onderhandelingen met de Europese Raad (de ministers dus) kunnen beginnen. De inzet van de landen is dat over vijf jaar ministens veertig procent van de commissarissen aan de top van Europese bedrijven vrouw is. De Europese Unie heeft sinds 2012 geprobeerd om deze wet tot stand te brengen, maar pas nadat recent Nederland en Duitsland hun verzet tegen een Europese regel hebben opgegeven konden de ministers het onderling eens worden. Minister Van Gennip denkt dat er snel een besluit over de Europese wet kan worden genomen. “Daar zullen die vrouwen in het Europees Parlement wel voor zorgen”, zei ze in Brussel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie