Het speelschema: De Straatsburgweek begint

2 min. leestijd
Concept of natural gas distribution through pipes with Russian flag on it.

Het wordt een drukke week. Het Europees Parlement vergadert vanaf vanmiddag in Straatsburg. Er zijn drie informele bijeenkomsten met Nederlandse ministers in Frankrijk. Minister Sigrid Kaag komt met een grote Europa speech en Eurocommissaris Frans Timmermans reist later deze week het land door van Maastricht naar Leeuwarden.

Maar laten we met vandaag beginnen. Sophie in ‘t Veld (D66) en Paul Tang (PvdA) eisen vanmiddag in een debat dat de Europese Commissie snel met een wetsvoorstel komt zodat geen enkele rijke Rus (of mensen met een andere nationaliteit) nog een paspoort van een EU-land kunnen kopen en zo onbelemmerd door de 27 lidstaten kunnen reizen op een zogeheten ‘gouden paspoort’.

Kolencentrales

Daarna zet het Europees Parlement de tanden in de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor het klimaatbeleid. Kolencentrales kunnen mogelijk weer open gaan, zo laat Duitsland al weten. En ook wat Eurocommissaris Frans Timmermans betreft is niets uitgesloten. Het debat zal ook gaan over de vraag hoe de Europese Unie zo snel mogelijk van het gas af kan komen.

De schatkistbewaarders

In Duitsland maken de nieuwe ministers van Financiën kennis met elkaar. Sigrid Kaag en Christian Lindner praten bij. Het zal vooral gaan over hoe de Europese Unie nu financieel verder moet. Gaan de oude begrotingsregels weer gelden, nu de economie veel minder last heeft van corona-maatregelen? Wordt het beperkt tekort (de drie procent) en een staatsschuld die binnen de perken blijft (onder de zestig procent) in ere hersteld, of is er weer een nieuwe situatie ontstaan door de oorlog? Kaag zal daar op dinsdag in Maastricht ook het een en ander over zeggen.

En de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gunay Uslu, zal niet veel in Europa zijn, omdat onderwijs niet onder de bevoegdheden van de Europese Unie valt. Maar vandaag en morgen is er in Angers een informele Onderwijs-, Jeugd-, Cultuur- en Sportraad (OJCS-Raad) en daar zal ze bij zijn. Het gaat vandaag over de toekomst van media in Europa en versterking van culturele diversiteit op het internet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie