Het speelschema: De Nederlanders spelen in Parijs, Brussel en Den Haag

2 min. leestijd

De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne worden vandaag besproken in Parijs. Minister Kaag van Financiën is in de Franse hoofdstad voor een informele ontmoeting met de andere ministers van Financiën in de Europese Unie. De gasprijs is verder gestegen en in het kielzog daarvan zal de inflatie ook aantrekken. Verder is het betalingsverkeer met Rusland aan banden gelegd.

De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt wat de gevolgen van de sancties zijn voor de verschillende banken in de lidstaten. De komende dagen wordt een zogenoemde stress-test uitgevoerd om te kijken of banken in de problemen komen. Met name Oostenrijkse en Italiaanse banken hebben veel Russisch geld op de balans staan.

Timmermans naar Den Haag

De Nederlandse Eurocommissaris komt zichzelf formeel voorstellen bij het kabinet. Hoewel hij door de vorige regering is voorgedragen (elk land draagt een eigen Eurocommissaris voor) is het een gewoonte wanneer een nieuw kabinet is begonnen (aangetreden) dat de Eurocommissaris langs komt. Strikt formeel heeft de Nederlandse vertegenwoordiger niks met het kabinet te maken, maar in de praktijk zijn er nauwe contacten tussen het kabinet en de Eurocommissaris.

Berendsen strikt

En Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) is klaar. Hij heeft een rapport over het Europese industriebeleid geschreven; met plannen om het groener, digitaler en minder China-gevoelig te laten worden. Meer spullen moeten in Europa gemaakt worden en vooral minder afhankelijk van de rest van de wereld. “Strategisch en ambitieus”, zijn de woorden die hij gebruikt. Volgende maand wordt z’n rapport besproken in het Europees Parlement en kunnen andere politici amendementen indienen. Vandaag gaat het met een strik er om heen naar de collega’s.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie