Het speelschema: Brussel komt naar Nederland

3 min. leestijd

Top

De Europese leiders hebben een kort nachtje. Ze weten alle 27 dat ze hun bed in Brussel nauwelijks zien, want het is altijd weer vroeg dag tijdens een Europese top. Deze ochtend staat in het teken van de voedselzekerheid, of liever, voedsel dat als wapen door de Russische president Poetin wordt gebruikt. Er worden plannen besproken om graan uit Oekraïne te krijgen. Er worden oplossingen gezocht voor de vele problemen die daarbij komen kijken. Die variëren van verschillen in spoorbreedte waardoor graan moet worden overgeladen aan de grens, een tekort aan wagons tot en met de zeeblokkade door Rusland en de mogelijkheid om die te omzeilen. Maar ook de gevolgen van het oplopende graantekort komen aan bod, zoals hogere prijzen en schaarste. De voorzitter van de Afrikaanse Unie, de Senegalese president Macky Sall, geeft via een videoverbinding een toelichting. De tekorten treffen met name Afrikaanse landen. Tot slot bespreken de leiders de thema’s vrede en veiligheid en defensie en ook de wederopbouwplannen voor Oekraïne. De hoop in Brussel is dat de top in de loop van de middag afgelopen zal zijn.

Ze komen

Vandaag komen de Eurocommissarissen naar ons toe. We tellen maar liefst vier Brusselse bestuurders die in Nederland zijn. In de Rotterdamse haven toert Adina Vălean van Transport rond. In Den Haag bij Europol en Eurojust zijn de eurocommissarissen voor Justitie Didier Reynders en die van Binnenlandse Zaken Ylva Johansson te vinden. En ook minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid krijgt bezoek en wel van zijn Europese evenknie Stella Kyriakides.

Geen toeval

Ze zijn in Nederland vanwege de bijeenkomst van de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), waar ook het CDA lid van is. Esther de Lange heeft krachtig gelobbied om te zorgen dat de christendemocraten hun congres in Rotterdam zouden houden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tijdens het congres afscheid te nemen van oud-bondskanselier Merkel, waarbij het ook een ideaal podium zou zijn voor Hugo de Jonge om een toespraak over Europa te houden. Maar dat was voordat corona in 2021 roet in het eten gooide en het plan, net voor de verkiezingen van vorig jaar, schipbreuk leed.

Nu, bijna anderhalf jaar later, is de locatie het enige dat onveranderd is gebleven. Merkel heeft na de verloren verkiezingen van haar partij (in september vorig jaar) geen zin om groots afscheid van de Europese zusterpartijen te nemen. In plaats van Hugo de Jonge houdt Wopke Hoekstra een speech. En het belangrijkste punt is nu de verkiezing van Manfred Weber (CSU) tot voorzitter van de EVP. Hij zal daardoor zowel partijvoorzitter zijn als fractievoorzitter in het Europees Parlement. Dat is nodig volgens Weber om de vrije val waarin de Europese Christendemocraten terecht zijn gekomen te stoppen. Volgens recente peilingen zouden ze flink wat zetels in het Europees Parlement verliezen en niet meer de grootste worden als er nu verkiezingen werden gehouden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie