Het speelschema: Brussel komt naar Den Haag en Den Haag naar Brussel

2 min. leestijd

Wie komt er naar Den Haag?

Esther de Lange (CDA) en Mohammed Chahim (PvdA) laten vandaag Brussel voor wat het is en trekken naar Den Haag. De Kamerleden willen alles weten over de Fit for 55 plannen; de klimaatplannen die er voor moeten zorgen dat de uitstoot van CO2 nihil is. De Lange is de chef bij de grootste partij (de EVP van de Europese christendemocraten) in het Europees Parlement die over alle klimaatplannen gaat en dus een belangrijke speler en Chahim is de onderhandelaar namens het Europees Parlement over de zogenoemde koolstofheffing aan de grens (Cbam voor de liefhebbers). Het systeem waarbij heffingen worden opgelegd aan landen als ze niet CO2 neutraal produceren. Vanaf 14.30 hier te volgen.

Wie gaat er naar Brussel?

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid maakt de omgekeerde beweging. Hij reist van Den Haag naar Brussel. Frankrijk heeft een extra bijeenkomst georganiseerd over de coördinatie en opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Ook zullen de bewindslieden het hebben over de vele vluchtelingen die Moldavië moet opvangen en de herverdeling daarvan over de EU-lidstaten. Nederland heeft al aangegeven 500 mensen te willen opvangen.

Aan de andere kant van de Wetstraat in Brussel, waar de Europese Commissie is gehuisvest ontvangt Eurocommissaris Frans Timmermans de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer; Gert-Jan Segers. Hij moet vragen naar de First Vice President, de aanspreektitel van Timmermans en in de lift op het knopje voor de twaalfde verdieping drukken dan komt het goed. Ze praten over de Green Deal en wat Nederland allemaal moet doen.

De voorzitter

Segers kan best een dagje weg uit Den Haag, want de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp is ook de hort op. Bergkamp bezoekt samen met de voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn de conferentie van Kamervoorzitters van de EU-parlementen in het Sloveense Brdo. Ook daar spreken ze over de oorlog in Oekraïne. Verder spreken ze over de rol van parlementen in de Europese Unie op het moment van noodsituaties zoals recentelijk de corona epidemie. De voorzitter van het Oekraïense parlement zal de bijeenkomst via een videoverbinding toespreken.

En dan gaat er vandaag ook nog een brief naar Brussel en Den Haag, want het kabinet is het eens geworden over wat Nederland wil met het coronaherstelfonds. Minister Kaag presenteert de plannen later vandaag op haar ministerie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie