Het speelschema: Bevrijdingsdag in het teken van oorlog

2 min. leestijd

Oekraïne domineert deze 5 mei de agenda in Straatsburg. Bevrijdingsdag is nog ver weg voor de Oekraïners. Het Europees Parlement debatteert over de impact van de oorlog op de transport sector, het toerisme en op Oekraïense vrouwen. Eerder maakte Kim van Sparrentak (GroenLinks) zich druk om hun welzijn na verkrachting en vlucht naar Polen, waar het recent schier onmogelijk is geworden om een legale abortus te ondergaan.

Documentaires

In Nederland wordt de vrijheid wel gevierd, met Vrijheidssoep, Bevrijdingsfestivals in 14 steden en met documentaires van BN-ers. Bekende Nederlanders als Duncan Laurence, de winnaar van het Eurovisiesongfestival, hebben documentaires gemaakt, samen met het Comité 4 en 5 mei, met een Europees tintje.

Duncan Laurence, ging in Amsterdam, Berlijn en voormalig concentratiekamp Sachsenhausen op zoek naar de vergeten verhalen over de vervolging van de LHBTIQ+-community in de Tweede Wereldoorlog. Singer-songwriters Suzan & Freek maakten een documentaire over het thema ‘vrijheid’, waarin ze samen met Stichting Vluchteling naar Lesbos en Athene reisden.  

Bevrijdingsdag wordt in veel Europese landen op 8 mei gevierd, zoals in Frankrijk, Polen, Noorwegen, de Baltische staten, het Verenigd Koninkrijk en zelfs in Duitsland worden op die datum de slachtoffers van het nazi-regime herdacht. Ook 9 mei is populair. Denemarken viert ook vandaag, op 5 mei, Bevrijdingsdag.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie