Van Sparrentak: zorg dat abortus voor Oekraïense vluchtelingen mogelijk wordt

2 min. leestijd

Het zijn verschrikkelijke verhalen uit de oorlog in Oekraïne: vrouwen die door Russische soldaten in Oekraïne zijn verkracht. Veel van hen zijn naar Polen gevlucht, maar kunnen daar geen toegang krijgen tot veilige abortus vanwege het Poolse abortusverbod. Daarom vraagt Europarlementariër Kim van Sparrentak samen met de hele Groenen/EVA fractie aan de Europese Commissie om actie te ondernemen.

Zodra Van Sparrentak het nieuws hierover zag, schakelde snel over naar wat ze als politicus hieraan kan doen. Ze diende urgente schriftelijke vragen en nam contact op met Tweede Kamer om te kijken wat er in Nederland gedaan kan worden.

Geen abortus mogelijk

“Het is heel ingewikkeld om deze vrouwen te helpen,” vertelt Van Sparrentak. “In Polen is abortus alleen in de meest schrijnende gevallen toegestaan, wanneer anders bij het voorzetten van de zwangerschap de vrouw zou overlijden. Zelfs bij verkrachting is dus geen abortus mogelijk. Dat zorgt ervoor dat de vrouwen die daar zijn en hun zwangerschap willen afbreken eigenlijk geen mogelijkheid hebben om dat te doen.”

Prioriteit

En daarnaast is het ook nog eens een urgente kwestie. Met het afbreken van een zwangerschap kan niet te lang gewacht worden. Van Sparrentak wil dan ook dat de vrouwen zo snel mogelijk medische hulp krijgen in een ander land. “De vluchtelingen moeten sowieso herverdeeld worden, maar laten we ervoor zorgen dat in ieder geval deze vluchtelingen prioriteit krijgen om naar landen te gaan waar zij de veilige zorg en nazorg kunnen krijgen die ze nodig hebben,” pleit de GroenLinks Europarlementariër.

Vandaar ook de keuze om vanuit De Groenen/EVA urgente schriftelijke vragen te stellen. Het was een procedurele keuze die ervoor moet zorgen dat de Commissie snel antwoord geeft, want “de Commissie kan er soms wel wat lang over doen,” zegt Van Sparrentak. In de tussen tijd vraagt de fractie aandacht voor organisaties in Polen die met het gevaar om juridisch vervolgd te worden toch hulp brengen aan de vrouwen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie