Het speelschema: over de toekomst en vrijdag visdag

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is helpers weg vandaag en morgen in Straatsburg. Er worden conclusies getrokken bij de Conferentie over de Toekomst van Europa. Dat betekent onderhandelen, compromissen sluiten, schorsen en meerderheden zoeken. Of het echt zo spannend wordt, zal vandaag duidelijk worden tijdens de laatste vergadering.

In de zaal zitten 108 leden van het Europees Parlement (onder wie de Nederlanders Malik Azmani, Esther de Lange, Michiel Hoogeveen, Jeroen Lenaers en Vera Tax, 54 vertegenwoordigers van de Raad, 3 van de Europese Commissie, 108 van de nationale parlementen, 108 burgers: 80 vertegenwoordigers van de Europese burgerpanels, 27 van nationale burgerpanels of conferentie-evenementen (één per lidstaat) en de voorzitter van het Europees Jeugdforum. Het kan dus ook ontaarden in een Poolse landdag. Kijk hier naar een filmpje waarin tijdens een vorige sessie burgers kwaad werden op Manfred Weber (de fractievoorzitter van de christendemocraten), omdat hij politiek aan de haal ging met een aantal conclusies en niet goed luisterde, aldus de boze burgers. Kijk hier ‘s middags live mee.

Nog geen vlaggetjesdag

De vispolitici uit Den Haag en Europa zijn vandaag op Scheveningen voor een werkbezoek aan verschillende vissersboten en het innovatiecentrum Campus@Sea. Het zijn moeilijke tijden voor de vissers met dure diesel, de pulstechniek die in de ban is gedaan, de komst van windmolenparken, waardoor de vissen niet op de vertrouwde plekken zijn te vinden en natuurgebieden op zee. En dan is er ook nog de brexit en niet iedereen is tevreden met de manier waarop het compensatiegeld (het zogenoemde BAR-fonds) wordt verdeeld. De centrale vraag is: wat is er nog mogelijk?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie