De 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder Hoekstra, zijn in Brussel en zullen zich moeten buigen over de vraag wat de Europese Unie moet doen, nu Moskou heeft aangekondigd Russische militairen te sturen naar twee gebieden in Oekraïne. Welke sancties moeten worden genomen?
Ook hebben ze nog Polen op de agenda staan. Formeel gaat het over de artikel zeven procedure; de 26 andere lidstaten moeten vaststellen of Polen de regels heeft overtreden en als dat het geval is of het zo erg is dat ze Polen het stemrecht kunnen ontnemen (dat is artikel zeven). Vandaag is alleen een hoorzitting (daar zijn er al meer van geweest). Een besluit wordt voorlopig niet verwacht. Daarnaast staat de conferentie over de toekomst van Europa op de agenda.
Belg op bezoek
Deftig bezoek, zoals de Vlamingen zeggen; hoog bezoek zouden wij zeggen. Guy Verhofstadt, oud premier der Belgen, maar al jarenlang Europarlementariër bezoekt Den Haag. Hij gaat in gesprek met de Tweede Kamer over de conferentie over de toekomst van Europa. Verhofstadt (liberaal) is medevoorzitter van die conferentie. In de Tweede Kamer staan ze niet echt te juichen bij de raadpleging van de burgers uit de verschillende EU-lidstaten. Er is veel kritiek op de eenzijdige samenstelling van de deelnemers en om een goed beeld te krijgen heeft de Tweede Kamer net vorige week besloten om een eigen raadpleging te houden.
Nederland ontbreekt
Bij de presentatie van het eerste rapport over het coronaherstelfonds is geen enkele Nederlandse inbreng te ontdekken. Ons land heeft als enige nog geen herstelplan in Brussel ingeleverd. Waarschijnlijk voor de zomer zal minister Kaag de plannen van het nieuwe kabinet ontvouwen. Wie meer wil weten over de andere plannen moet vast hier kijken; een beetje gluren bij de buren.
Inhaleren
Klopt de manier waarop wordt gemeten hoeveel teer, koolmonoxide en nicotine bij het roken van sigaretten vrijkomt wel? De Nederlandse Stichting Rookpreventie Jeugd heeft er grote vraagtekens bij en heeft een rechtszaak aangespannen bij de rechtbank in Rotterdam. De rechters hebben advies gevraagd aan het Europees Hof en vanochtend komt het oordeel van de rechters in Luxemburg. Centraal in de rechtszaak staat een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uit 2018, waaruit blijkt dat er veel meer schadelijke stoffen vrij komen dan tot op heden wordt aangenomen.