Het speelschema: welke Nederlanders spelen vandaag in Europa?

2 min. leestijd

Rondje Brussel

Na het bezoek aan Oekraïne is het vandaag tijd voor een rondje Brussel voor premier Rutte. Even formeel voorstellen, want ons land heeft tenslotte een nieuwe regering. Dus mogen ze naar de dertiende verdieping van het gebouw van de Europese Commissie naar het werkpaleis van voorzitter Ursula von der Leyen; ze woont, slaapt en werkt daar. Aan de andere kant van de straat wacht de voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel op de Nederlander. En even verderop in de Europese wijk, ook hoog in een kantoor ontvangt de kersverse voorzitter van de Europese Parlement Roberta Metsola de premier. Daarna loopt hij over de blauwe loper (de kleur van het parlement) naar de uitgang om vervolgens de media te woord te staan over zijn drie presidenten bezoek, want de voorzitters heten in Brussel allemaal president.

Verder op in Lille

De Fransen proberen zoveel mogelijk regio’s te laten profiteren van het voorzitterschap. Dus wordt vandaag en morgen een informele ontmoeting van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Lille georganiseerd. Voor Nederland gaan minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius en staatssecretaris Franc Weerwind naar de bijeenkomst.

Vandaag op de agenda – met de benen op tafel – welke lessen kan de Europese Unie trekken uit de recente crisissen in Afghanistan en Wit-Rusland (Belarus) als het gaat over migratie. Verder spreken de 27 EU-landen over radicalisering en crisis-managment; oftewel wie doet wat en wie coördineert als er een echte crisis uitbreekt. Het is niet de bedoeling dat er besluiten worden genomen; het zijn verkenningen.

Veel sprekers

In Den Haag start aan het eind van de middag het debat over de situatie in Oekraïne met maar liefst 17 sprekers namens de verschillende politieke partijen. Alleen de groep Den Haan (voorheen 50Plus) heeft nog geen spreektijd aangevraagd. Het debat duurt van vier uur ‘s middag tot diep in de avond. Het Nederlandse parlement wil met minister Hoekstra debatteren en ook minister Ollongren van Defensie is aanwezig.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie