Het speelschema:

2 min. leestijd

Nederlandse politici met veel energie door Europa

Om te beginnen Paul Tang die zich buigt over de vraag wat nu een groene investering is en wat niet. De partijen in het Europees Parlement moeten een standpunt innemen en de PvdA-politicus moet de verschillende opvattingen van de partijen op één lijn zien te krijgen, want hij is de rapporteur. Belangrijkste geschilpunt is de vraag wat met zowel gas als kernenergie moet gebeuren. De meningen zijn, soms dwars door de partijen heen verdeeld. Uiteindelijk onderhandelt het Europees Parlement met de Europese Raad (dit half jaar is Frankrijk daarvan voorzitter) om tot een compromis te komen. Let op het woord taxonomie, want als dat valt is Tang niet ver weg.

Ondertussen in Oekraïne

Premier Rutte en minister Hoekstra landen vandaag in Oekraïne. Ze kregen van de VVD in de Tweede Kamer de boodschap mee om geen militairen toe te zeggen, maar wel geld bij zich te hebben. De steun kan onder meer gebruikt worden voor radarapparatuur, antitankwapens of luchtafweergeschut. De PvdA denkt meer aan het opleiden van mensen die cyberaanvallen kunnen afslaan. Troepen is wat de VVD en PvdA betreft niet aan de orde, zo zeiden ze bij het Tv-programma Nieuwsuur.

Hoog bezoek

Ondertussen is er vanochtend in het Europees Parlement zelf, digitaal, hoog bezoek. Nobelprijswinnaar Maria Resa, oprichter van de Filipijnse nieuwswebsite Rappler is te gast. Verschillende Europarlementariërs hebben haar uitgenodigd om haar verhaal te vertellen. Luister hier vanaf 9.15 uur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie